Бум на недоносени бебета в Пазарджик

17:40, 17 авг 18 25 908 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вълна от бебета, родени недоносени, залива областната пазарджишка болница. В последните два дни в заведението са проплакали 37 недоносени бебета, а родените с нормални размери са едва седем.
 
За сравнение, официалните статистики у нас отчитат, че от всеки 10 деца само едно се ражда преждевременно. Не така обаче стоят нещата в болницата в Пазарджик, а напрегнатата ситуация се повтаря за пореден път през лятото, когато много от лекарите не са на работа, обясни пред ''Дарик'' завеждащият Неонатологичното отделение в лечебното заведение д-р Мариела Захариева. Като част от причините за нарастващата недоносеност тя посочи инфекциите при жените, неправилните грижи, възпитание и здравна култура на бъдещите майки, както и пренебрегването на женските консултации.

Д-р Мариела Захариева: "Защо майките имат инфекции е една много дълга тема, която започва от правилното отглеждане и възпитание на бъдещите майки, мине през женските консултации, начина на живот на родилките, здравната им култура и т.н. Този въпрос не можем да го решим, той е много сложен и зависи от много хора".

Пазарджишката болница разполага с 16 кувьоза, които са пълни. "Освен това на едно бебе кувьозът трябва да се сменя периодично, тоест нужен ни е поне един празен. Всяко недоносено дете се нуждае от кислород, кислородните изводи също са запълнени до крайност", казва д-р Захариева. По думите й обаче критична ситуация не може да се случи заради гъвкавостта на персонала: "Децата не са постъпили в един и същи ден, а в период - значи първото дете би трябвало вече да е по-добре и би могло да отстъпи мястото си на дете, което идва в критично състояние".

Неонатологичното отделение е пълно и работи със свръхакапацитета си, казва още завеждащата: "Много е натоварено. Но се справяме и зависи от вълната. Сега просто сме в лошата серия на недоносените и затова не достигат. В останалото т. нар. нормално време на натоварване кувьозите са ни достатъчно. Може би имаме нужда от още един два монитора и от още хора, които да работят. При лекарските щатове имаме три места, от акушерските - две-три. Да не говорим, че осем от акушерките работят след пенсионна възраст. Ако и тях ги нямаше, щях да имам нужда от десет човека и щеше да бъде невъзможно да се работи".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама