Вежди Рашидов открива изложба "Среща с египетски жрец" в Пловдив

07:26, 17 юни 15 / Култура 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на културата Вежди Рашидов и посланикът на Франция у нас Ксавие дьо Кабан откриват изложба "Среща с египетски жрец" в Археологическия музей в Пловдив от 18.00 ч. днес, съобщиха от Община Пловдив.

700-килограмова статуя на египетски жрец от V век преди Христа ще бъде изложена с още 20 артефакти от Лувъра - сред тях са папируси с йероглифи, египетски божества, надгробни стели и едни от най-древните текстове, свързани с жречески заклинания.

Предметите бяха транспортирани в термоизолирани сандъци и ги съпровождаше лично Каролин Биро, която организира културното събитие.

Повечето експонати, изпратени от Лувъра, са изработени от камък. Статуята на жреца е внушителна, тъй като жреческото съсловие е играло важна роля в управлението на Древен Египет.

Експозиция с древноегипетско изкуство се прави за първи път в Пловдив. Египетският жрец, който ще остане в Града под тепетата до 18 юли, краси входа на зала "Ришельо" в Лувъра.

Показването на статуята е жест към музея в Пловдив, който участва с 44 златни предмета в експозицията "Епопея на тракийските царе" в Париж.

На откриването на изложбата ще присъства и кметът на Пловдив Иван Тотев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама