Обновеният Абритус привлече вече над 5 000 туристи

07:41, 17 юни 15 / Култура 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектът „Абритус - мистика и реалност” преобрази облика на Археологическия резерват „Абритус” и превърна комплекса в привлекателна атракция и модерен туристически продукт. Това каза на заключителна пресконференция зам.-кметът на община Раград и ръководител на проекта инж. Любомир Цонев.

Той отбеляза, че доказателство за това е и увеличеният брой посетители на комплекса, като от началото на годината до края на месец май регистрираните посетители от страната и чужбина вече са над 5 хиляди. 

Така по думите на ръководителя на проекта се постига и основната му цел - да се развие потенциалът на Национален археологически резерват „Абритус“ чрез превръщането му в значима атракция като основа за устойчивото развитие на туризма и повишаване привлекателността и конкурентноспособността на община Разград, както в национален, така и в европейски план.

Проектът е финансиран по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за развитието на природни, култерни и исторически атракции” на оперативна програма „Регионално развитие”. Общата му стойност е 6 219 051 лева, като собственият принос на общината е 219 051 лева.

Първоначалният срок за изпълнението на проекта бе 24 месеца, като той започна в края на 2011 година, но през 2013 година временно дейностите по него бяха преустановени, тъй като в района бяха открити археологически находки, обясни Цонев. Строително-ремонтните дейности са възстановени през 2014 година, като те приключиха успешно през тази година и на 8 май обектът е окончателно приет от комисия от Национален строителен контрол.

Извършени са консервационно-реставрационни работи и експониране на крепостната стена, сгради, християнски култов комплекс, състоящ се от малка и голяма базилика. Оформен е театрон с 200 места, изграден е и нов интерактивен музей с 12 зали, където посетителите имат възможността да се запознаят с историята на проучванията на ранния и късноантичния град Абритус и др.

Кметът Денчо Бояджиев каза, че с финализирането на проекта се дава една нова форма на живот на комплекса. „Не само съхранихме съграденото отстолетия, но и го вграждаме в съвременния живот на града“, коментира той. Бояджиев добави, че община Разград има възможност за надграждане на проекта, което ще се търсят начини това да стане с европейски средства.

Директорът на Регионалния исторически музей в Разград Иван Иванов подчерта, че с реализацията на проекта Архиологическият резерват „Абритус” вече не е само туристическа атракция, но и място за различни изяви, като връчване на дипломи, сватби, партита и др.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама