„Слугинята-господарка” на камерната сцена на Русенската опера

07:54, 17 юни 15 / Култура 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На среща с музиката на Джовани Батиста Перголези и неговата „Слугинята-господарка” кани днес от 19 часа в познатото за любопитната русенска оперна публика - Оперно фоайе "Държавна опера-Русе".

Перголези написва „Слугинята-господарка“ през 1733 г. на 23 годишна възраст. Първоначално тя се изпълнява като интермецо в антракта на неговата опера-серия „Гордият пленник“. „Слугинята-господарка“ поставя началото на нов жанр в оперното изкуство – опера-буфа (опера-комедия).

„Слугинята-господарка“ е изпълнена за първи път в Русенската опера на 25 януари 1994 г. Диригент е Драгомир Йосифов, а в ролите са Виолета Шаханова, Стоян Стоянджов и Димитър Георгиев. През 2000 г. се състои премиерата на постановката, която се играе и днес. В нея първоначално участват Виолета Шаханова, Евгени Ганев и Владислав Маринов, а диригент е Евгени Димитров.

На днешния 17 юни зрителите ще видят в трите роли Гиргина Гиргинова, ветеранът Евгени Ганев и Христо Ангелов. Музикалният съпровод ще бъде в ръцете на Божена Петрова /чембало/ и Струнен квартет при Държавна опера-Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама