Стартира традиционната полицейска акция “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

08:39, 17 юни 15 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стартира полицейската акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Целта е ограничаване на причините и условията за пътно-транспортни произшествия с деца по време на лятната ваканция, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Русе, като уточниха, че акцията ще продължи до 30 юни.

Ще се акцентира върху спазването на ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения, предимството на пешеходците, управление на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни. Ще се проверява още използването на защитни каски, обезопасителни колани и обезопасителни системи за превозване на деца. Органите на реда ще следят и за управление на велосипеди по тротоари или пешеходни пътеки.

В рамките на акцията “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” пътните полицаи ще се включват и в превантивните инициативи на училищата и неправителствените организации по безопасност на движението на децата и юношите.

През този период и през цялото лято ще се извършва засилен превантивен контрол от състава на пътна, охранителна полиция, полицейските и младши-полицейските инспектори на местата с повишена опасност за пътни инциденти с деца и юноши. Полицейските служители ще следят за рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него и ще предприемат действия с цел предотвратяване на инциденти.

Акцент ще бъде поставен и на спазването на ограниченията на скоростта в населените места на рискови пешеходни пътеки и кръстовища, както и на правилата за отдаване на предимство на пешеходците и други.

По данни на Главна дирекция "Национална полиция" в този период на миналата година 11 деца са загинали при пътнотранспортни произшествия, а 349 са били ранени. Травматизмът е най-висок във възрастовата група 15 - 17 години. Отчита се и голям брой деца, загинали или пострадали като пешеходци. От 1 юни до 30 септември миналата година във възрастта до 13 години 10 деца са загубили живота си, а ранените са 313.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама