Асансьор пропадна в Пловдив, плъх прегризал въжето

10:02, 17 юни 15 / Любопитно 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Плъх е прегризал въжето на пропадналия асансьор на бул."Пещерско шосе" в Пловдив." Това каза Райна Дончева, началник на сектор "Инспекция за държавен технически надзор" – Южен централен район, съобщи Радио Фокус.

"Плъхът е минал през въжето на скоростния ограничител, след което е сработил клиновия механизъм", уточни Дончева. Не е имало пропадане на кабината, нито свободно падане, сработила е защитата.

"Няма технически проблем в асансьора. На практика плъхът е тествал клиновия механизъм, което на практика правят асансьорните техници", каза още тя. По думите на Дончева, в доста сгради не се поддържат избените и машинни помещения, има доста плъхове, които като минат през въжетата предизвикват подобни проблеми.

Съветът на инспекторите е да се обработват редовно тези помещения срещу гризачи, да се поставят примамки.

"Това е предвидено и затова във всички асансьори има предпазен механизъм. В случая в Пловдив се е чул лек шум от самия механизъм. Скоростта е била ниска, защото не е имало тежест в кабината, нямало е хора. Ако е имало, няма опасност за тях, усеща се само леко разтрисане", уточни Дончева.

Инспекцията за държавен технически надзор е разбрала от медиите за инцидента, станал снощи около 22.00 часа. Хората са чули трясъка и са видели политащата надолу кабина, в която не е имало хора.

"Поддържащата фирма не се е обадила в Инспекцията за този инцидент, защото това е нещо, което се случва често", каза още тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама