Местан обвини БСП, че държавата не е влязла в гетата

12:09, 17 юни 15 / Политика 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Индиректно председателят на ДПС Лютви Местан обвини БСП и НДСВ за сегашното състояние на ромския етнос и на гетата. Във връзка с напрежението в Гърмен и столичния квартал “Орландовци” той даде и формулата на партията за справянето с проблема: “Нашата формула не е образование и заетост, не е образование и спазване на законите, не е образование и плащане на социалните здравни осигуровки и данъци, а решаването на всички тези проблеми чрез образованието”.

Местан “изпревари” журналистическите въпроси какво ДПС е направило за въвеждането й, като поясни, че досега Движението никога не е управлявало само, а като “малкия партньор” в коалиционни кабинети. Партията е била във властта заедно с БСП и с НДСВ, както и със Столетницата, благодарение на подкрепата на “Атака” в миналото Народно събрание.

“Аз не чух нито една разумна идея от управляващите. Единственото, което чувам от ултранационалистите и от ДСБ, е държавата да влезе в гетата. Как? С жандармерия - засилено, постоянно полицесйко присъствие”, каза той. По думите му целта е да се всее страх, който “не води до доверие и трайно решение на проблемите”.

Местан посочи, че ДПС също е за влизането на държавата в гетата, но в различна концепция от тази на “Патриотичния фронт” и ДСБ. Той предложи още национална програма, която да гарантира, че ще има място в детската градина за всяко българско дете, в това число и ромче.

“Образованият гражданин ще си намери работата, ще си плаща данъците и социалните осигуровки. Напрежението в ромските квартали е породено от липсата на държавата и изключването на ромската общност. Всичко друго е популизъм и опит да се скрие реалният проблем. И да бъде заменен с асиметрични, чисто полицейски действия от страна на държавата”, заключи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама