Семир Абу Мелих е най-богатият бургаски депутат според данни от Сметната палата

13:07, 17 юни 15 / Политика 25 1590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаският депутат от групата на ГЕРБ е най-заможният народен представител, ако се съди от декларираните му доходи. Това става ясно от справка на Topnovini.bg на сайта на Сметната палата. На второ място се нарежда депутатът от Българската социалистическа партия (БСП) Петър Кънев, следван от бившия собственик на телевизия СКАТ и настоящ депутат от НФСБ Валери Симеонов.

През изминалата година Семир Абу Мелих от ГЕРБ-Бургас е декларирал доходи от банкови влогове в размер на 1 233 529 лева. За последната една година той е придобил един парцел и една къща в Бургас като дарения. Закупил е и имот на стойност 207 000 лева от жена си Камал Абу Мелих. Паричните му средства на влог в размер на 708 925, които е декларирал пред Сметната палата, са в щатски долари и са придобити отново като дарение в една обща сметка със съпругата му. Останалите суми, посочени в декларацията са, от наеми в размер на 15 067 лева.

Съпругата на Мелих пък е декларирала доходи от трудови правоотношения в размер на 72 522 лева.

Абу Мелих е обявен за най-богатия депутат от ГЕРБ. През 2002 г. построява МЦ „Св. София” в Бургас и заедно с баща си д-р Хусейн Абу Мелих го управляват. 7 години по-късно изгражда и най-голямата тогава частна многопрофилна болница по Черноморието – „Дева Мария”, като инвестицията възлиза на около 5 млн. евро.

Вторият в класацията на най-богатите бургаски депутати е Петър Кънев от групата на Столетницата. Кънев е посочил доходи в годишната си декларация малко под тези на Семир Абу Мелих в размер на 1 023 211 лева. 965 100 лева от тях народният представител от БСП е спестил от заплати, останалите е посочил в графата доходи извън заемата длъжност.

От данъчната справка става ясно още, че Кънев и съпругата му са прехвърлил редица имоти в селата Ковачевци и Пчелин на обща стойност 3 356 925 лева.

Съпругата на Кънев – Невянка Кънева, има на влогове 31 800 лева от трудови възнаграждения и е посочила сумата от 78 118 лева като доходи, постъпили в сметката ѝ извън заеманата длъжност.

Петър Кънев е теглил и кредит в размер на 20 000 лева.

Бившият собственик на телевизия СКАТ и настоящ народен представител от групата на „патриотите” пък е декларирал малко под половин милион -  466 016 лева за последната една година. Симеонов е посочил, че не е придобивал никакво имущество през този период. Наличните му пари и банкови влогове са от заплати.

Доста по-назад в класацията се нареждат бившият зам.-кмет по строителството в Община Бургас и към днешна дата депутат от Рефоматорския блок Костадин Марков и съпартиецът на Петър Кънев – Атанас Зафиров.

Марков е декларирал общи средства от стопанска дейност в размер на едва 4457 лева, докато съпругата му се оказва с доста по-солидни спестявания. Кремена Маркова е посочила финансово състояние от спестявания, банкови влогове и доходи от стопанска дейност в размер на 70 525 лева.

Народният представител от ПГ на „БСП лява България“ Атанас Зафиров е декларирал 12 000 лева на влог, спестени от заплати и лека кола „Шевролет” на стойност 30 000 лева, взета на лизинг.

Дурхан Мустафа, сочен за един от най-влиятелните хора на ДПС в Бургаска област, е декларирал само 8295 лева от спестявания, като дори е теглил заем от 30 000 лева. Съпругата му Айше Мустафа има спестени 3742 лева. Айше има и 50 % дял във фирма „Ипар 2015” ООД.

Ген. Михо Михов, който на последните избори влезе като народен представител на АБВ от Бургаски регион, е посочил в декларацията си пред Сметната палата влог в банка в размер на 28 000 лева, спестени от заплати.

Депутатът от разпадналата се партия на Бареков ББЦ – Стефан Кенов, е декларирал за 2014 година само един „Мерцедес” на стойност 1500 лева.

Без промяна в имотното си състояние са бургаските народни представители от ГЕРБ: Диана Йорданова, Димитър Бойчев, Иван Вълков, както и един от лидерите на ДСП в областта, придобил скандална известност с протурските си изказвания от трибуната на парламента – Хюсеин Хафъзов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама