Забраниха събарянето на старата къща на "Джеймс Баучер"

16:55, 17 юни 15 / Култура 25 573 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вековната къща на бул. „Джеймс Баучер“ 24 в столицата няма да бъде съборена, благодарение на сигнал от жителите в района към кмета на София Йорданка Фандъкова. Разрешението за строеж е издадено от архитекта на община „Лозенец“ Тодор Костадинов, а в момента то е спряно от шефа на ДНСК арх. Влади Калинов.

Въпреки, че притежава особености, характерни за паметниците на културата, къщата на „Джеймс Баучер“ не фигурира в списъците. Столичният кмет назначи проверка на цялостната документация за квартала и къщата в архива на Националния институт за недвижимо културно наследство. След резултатите ще бъде определена необходимостта за защитен статут.

Собственик на старата къща, която оформя облика на квартала според жителите му, е председателят на КРИБ и собственик на футболния Лудогорец Кирил Домусчиев. Той е човекът, решил да събори аристократичната къща, за да построи на нейно място жилищна кооперация. Това обаче среща съпротивата на хората, които живеят в района.

Не са ясни причините за отсъствието на имота от регистъра за паметници на културата, тъй като тя е дело на големия български архитект Георги Овчаров. Той е автор на много къщи със силно присъствие, каквато е тази на „Джеймс Баучер“. Негово дело е и къщата на Сирак Скитник на ул."Борова гора", къщата на ъгъла  на „Драган Цанков" и „Тодор Икономов", жилищната кооперация на „Шести септември " и  „Славянска".

За момента се предполага, че къщата е отпаднала от списъка с недвижими паметници на културата с подписа на министър Стефан Данаилов, който парафирал промяна в статута на около 250 сгради от 2005 до 2008 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама