Откриха реставрираните „Царски зали“ във Военната академия в София (снимки)

17:25, 17 юни 15 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Официално откриха реставрираните „Царски зали" във Военната академия „Георги С.Раковски" в София, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Трите помещения са били изградени заедно със сградата на академията, която е проектирана от чешкия архитект Антонин Колар в периода 1888–1894 г. са имали протоколно-церемониален характер.

В тях е отсядал цар Фердинанд при посещенията си във Военното училище и са използвани за работен кабинет с изключително богата библиотека.

Представител на военната академия сподели за София Topnovini.bg, че златните орнаменти по стените са били боядисани с кафява блажна боя заради снимките на филма „Цар и генерал“ и са оставени в този вид. При реставрацията, която е отнела два месеца, те са били възстановени в оригиналния им вид.

„Царските зали“ ще бъдат използвани при церемониални случаи – при дипломиране на випуски, посрещане на официални гости и по други специални поводи.

Официални гости на откриването бяха министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на образованието Тодор Танев, представител на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, което е спонсорирало реставрацията, депутати, ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев, ректори на други висши учебни заведения в столицата, офицери, бивши началници на Военната академия, както и един от малкото останали живи възпитаници на висшето училище по царско време.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама