Египетски жрец от Лувъра гостува на Пловдив

19:52, 17 юни 15 / Култура 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Експонати от колекцията на Лувъра гостуват на Археологическия музей в Пловдив. Изложбата, която бе официално открита тази вечер, включва 700-килограмова статуя на египетски жрец от V век преди Христа и още 20 артефакта от Лувъра - папируси с йероглифи, египетски божества, надгробни стели и едни от най-древните текстове, свързани с жречески заклинания от Книга на мъртвите.

За първата изложба на Лувъра у нас в Пловдив пристигнаха министърът на културата Вежди Рашидов и Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан - посланик на Франция в България. На откриването присъстваха и кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител Розалин Петков, председателят на Общинския съвет Илко Николов.

"За мен е голяма чест да посрещнем и да покажем на пловдивчани и на цялата страна една уникална изложба", каза директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов. Той припомни, че тя е част от много мероприятия, които съпътстваха и продължават да съпътстват изложбата на тракийските владетели в Лувъра.

"Експозицията акцентира върху Египет през призмата на обикновения човек, на един египетски жрец от времето на Псамтик II. Папирусът от Книга на мъртвите пък е от времето на Птолемеите, по чието време част от Тракия е в пределите на Египетската държава. И пирамидите, и фараоните, с които обикновено свързваме представата си за древния Египет, са символи на божественото, докато тази изложба показва човешкото лице на държавата и религията", коментира египтологът проф. Сергей Игнатов. По думите му този модел - да се прави история през съдбата на обикновения човек, е нещо, на което можем да се учим от французите.

Епохата на жреца Накхорхеб, чието име означава "Велик е богът Хор в своя празник", е отдалечена само на две-три столетия от времето на тракийския владетел Севт III, затова и от Лувъра са избрали да покажат именно него, за да има синхрон между българската изложба, която гостува там, и изложбата в Пловдив.

"Организирахме цялата изложба около фигурата на жреца не само защото е много красива, но и защото освен нея са познати само още две такива - едната е в Лондон, а другата - в частна колекция", обясни Венсан Родно, директор на департамента "Египетска древност" в Лувъра.

Върху базата и върху гърба на статуята има текстове с йероглифи, които разкриват името на жреца, града, в който е живял, и дават доста информация за епохата и за самия него. Жрецът е бил писател и специалист по магическите въпроси. Освен това е отговарял за кралските корони и това му е давало много особена отговорност при коронясването на фараоните.

Статуята е закупена за колекцията на Лувъра от крал Луи XVIII и е един от шедьоврите в колекцията на световноизвестния музей. Друг уникален експонат е папирус от Книгата на мъртвите, писана под диктовката на бог Тот. "Тези артефакти са тук, за да илюстрират черти на египетската цивилизация, които искахме да представим в България. Надявам се, че тази изложба ще бъде много интересна за българите и за пловдивчани", сподели Рондо.

Изложбата ще остане в пловдивския Археологически музей до 18 юли т.г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама