Протестиращите журналисти: Нашата позиция не беше публикувана в сайта на БНР

22:30, 17 юни 15 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Протестиращите журналисти от БНР написаха отворено писмо в социалните мрежи, с което изказват своите доводи и причини за протестите им. Писмото е провокирано, след като вчера в официалния сайт на БНР беше публикувана статия след среща между НЕпротестиращите служители на радиото и СЕМ. Според протестиращите, в статията обаче няма нито дума за тяхното становище, а само за мнението на колегите им, които не ги подкрепят.

Публикуваме пълния текст на писмото на протестиращите журналисти без редакторска намеса:

Това, което не можахте да видите, защото не сте достатъчно бързи, Ви показваме тук. 

Светкавичната реакция на ръководството на БНР лиши многобройната аудитория на корпоративния сайт на Общественото радио от възможността да види официалната позиция на служителите на Радио София по отношение на техния ръководител - докторът на науките от Библиотекарския институт в София Митко Димитров.

Генералният директор Радослав Янкулов, чиято оставка искаме вече 37-ми ден, със скоростта на светлината се е разпоредил подчиненият му ръководител да не бъде изобличаван.

Вместо това, все още можете да се насладите на декларация от НЕпротестиращи или изказване на член на СЕМ от миналата година.Разбира се, не подозираме никаква преднамереност от страна на генералния директор при свалянето на тази новина от сайта, а само неговата загриженост за облика на БНР.

Въпреки усилията на Радослав Янкулов ето пълния текст на позицията:

Служители от програма "Радио София" на Българското национално радио сме притеснени от случилото се на редовното заседание на СЕМ на 16.06.15 и неговата интепретация на сайта на БНР. На това заседание трябваше да се изслуша позицията на непротестиращите журналисти от БНР.

Вместо това, бяхме изненадани от поредната метаморфоза на нашия директор, който се появи в ролята на непротестиращ. Припознаването на Митко Димитров в спора между протестиращи и непротестиращи провокира въпросът "Каква точно е последната позиция на директора и градивни ли са подобни публични изяви за имиджа на Радио София?".

Ние смятаме, че заемането на каквато и да е позиция от страна на Митко Димитров, в качеството му на директор, е предпоставка за формиране и влияние на мнение в редакцията на Радио София и направи невъзможен диалога, който търси ръководството. Явното отстояване на позиция е пристрастие, което влияе на работната среда. Другата ситуация, която буди притеснението ни, са колегите, които беше взел Митко Димитров, за да представляват непротестиращите - Таня Казанджиева и Светлана Янчева. Питаме: Това ли е представителната извадка на Радио София? Кого точно представляват двете колежки, чийто статут в радиото е загадъчен? Светлана Янчева е „дежурен по програма редактор“, като основната й дейност, според обясненията на Димитров, е "да следи за грешки и нередности сайта на радио София“. Таня Казанджиева пък ни беше представена като „консултант“.

Толерирането на хора с наясни професионални ангажименти ни обижда като част от екипа на Радио София . Изненадани сме, че наши колеги, с видимо неудобство от тази ситуация, продължават да живеят в света на интригите, задкулисието и да стискат юмруци, като че ли всичко е наред. Питаме г-н Димитров, това ли е екипът му от защитници? Това ли са журналистите, които не протестират и подкрепят ръководството и как той балансира отношенията между хора, които имат принципни различия за управленската криза в БНР?

Учудваме се на клишето "ние сме за диалог", при положение, че когато ние подадохме ръка за такъв, срещнахме преграда. Диалогът е разговор между двама или повече събеседници и е обречен, когато позицията на едната страна е "аз така съм решил, защото съм директор“ или „на когото не му харесва, да си тръгва“

От протестиращи в БНР

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама