София е на дъното в класация за най-скъпите градове за туристи

23:36, 17 юни 15 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
София е на дъното на класация за най-скъпите градове в света за чужденци. Класацията е на консултантската компания „Mercer”, съобщава Investor. В тазгодишната класация столицата е наредена на 187 място, докато през миналата година беше на 172 място.

От европейските градове след нас в класирането са само столицата на Албания - Тирана, на Сърбия – Белград, на Босна и Херцеговина – Сараево, на Беларус – Минск, и на Македония – Скопие.

За поредна година най-скъпият град за чужденците в света е столицата на Ангола – Луанда, заради високата цена на вносните стоки и добрите и безопасни условия на живот. С една позиция нагоре до второ място се изкачва Хонконг, а третото място е за Цюрих (5-то място в предишната класация).

Топ 10 се допълва от Сингапур, Женева, Шанхай, Пекин, Сеул, Берн и Нджамена (Чад).

От държавите от Европейския съюз най-скъпият град за чужденци е Лондон, който заема 12 място в класацията. Следва Копенхаген– на 24 място, Париж – 46 място, и Дъблин– 49 място.

В дъното на класацията, на 202 място, е Бишкек (Киргизстан), следван от Виндхук (Намибия) и Карачи (Пакистан). Топ 10 на най-достъпните за чужденци градове се допълва от Тунис, Скопие, Банджул, Минск, Кейптаун, Манагуа и Тбилиси.

Най-сериозен ръст на цената на живота се наблюдава в градовете в САЩ, които се изкачват на доста по-предни позиции в тазгодишната класация. Ню Йорк например запазва 16 позиция в класацията, както и миналата година, като остава най-скъпият град за чужденците в региона на Северна Америка. Лос Анджелис и Сиатъл обаче се изкачват със съответно 26 и 47 места нагоре до 36 и 106 място. Чикаго преминава с 43 позиции нагоре до 42 място, Вашингтон – с 42 позиции до 50-то място, Хонолулу – с 45 позиции до 52 място, а Хюстън – с 51 позиции до 92 място.

В Южна Америка Буенос Айрес се изкачва с 67 позиции до 19 място в класацията и е най-скъпият град за чужденците в региона.

Що се отнася до Европа, като се изключат градовете в Швейцария и Лондон, останалите населени места отбелязват спад в класирането си основно заради отслабването на еврото спрямо долара.

Тел Авив – на 18 място в класацията, продължава да е най-скъпият град за чужденците в Близкия изток, следван от Дубай (23), Абу Даби (33) и Бейрут (44).

Продължават да губят позиции и градовете в Австралия.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама