Показват автентична индонезийска техника батик в Търговище

07:35, 25 юни 15 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Демонстрация на автентична индонезийска техника батик ще има днес в Търговище, информираха от Младежкия дом в града. По покана на Клуб „Батик” с ръководител Славка Георгиева, в Търговище отново ще гостува делегация от Индонезийското посолство.

Тя ще бъде ръководена от посланика Н. Пр. Бунян Саптомо и културното аташе Дина Мартина. С тях ще бъдат творците Евауани Ша’адах Басри и нейният баща Енданг Басри Ананда.

Днес от 12.30 часа във фоайето на Младежкия дом предстои демонстрация на автентична индонезийска техника батик, която ще покаже гуро батик инструкторът Евауани Ша’адах Басри. Тя има дипломи по индонезийска литература и публични отношения от университета в Джакарта, учител в Основно училище с изучаване на танци, театър и батик.

Като студент е участвала в турове и фестивали за традиционни танци в Германия, Тунис и Русия, преподавала е традиционни танци във Ванкувър (Канада). Нейният баща Енданг Басри Ананда е писател, артист, поет, автор на 6 книги с приказки за деца и младежи, редактор на книги с обществена значимост.

Ще припомним, че само през тази пролет представители на индонезийското посолство гостуваха два пъти на Клуб „Батик”. Културното аташе Дина Мартина присъства на откриването на самостоятелната изложба на Димана Стойчева от клуба.

В рамките на панаирната седмица, по покана на Младежки дом и Клуб „Батик”, в Търговище гостува и делегация, ръководена от посланика Н. Пр. Бунян Саптомо, съпругата му Апрелия Саптомо и културното аташе Дина Мартина. 

Обсъдени бяха възможности за продължаване на контактите в сферата на културата, за изучаването на индонезийски език в Търговище и за зараждането на икономически взаимоотношения между Търговище и далечна Индонезия. Пред залите на изложението бяха показани индонезийски танци и кулинарно шоу.

Танцовият състав към посолството представи два танца от о.Ява и о.Суматра. Индонезийски готвач показа как се приготвя едно от характерните за азиатска кухня ястия - пържен ориз с пилешко месо и зеленчуци - Nasi Goreng.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама