Петър Славов: Свалянето на праговете за референдум не трябваше да става по трудния начин

09:40, 25 юни 15 / Политика 25 645 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Свалянето на праговете за свикване на референдуми не трябваше да става по трудния начин. Това заяви пред София Topnovini.bg Петър Славов, народен представител от ПГ на Реформаторския блок и член на правната парламентарна комисия.

Изказването му идва след приетите на второ четене промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, които облекчават правилата за свикване на национално допитване. ГЕРБ коригираха законопроекта си и предложиха нови текстове в закона, с които свалиха прага за валидност, както и броя на подписите, с които Народното събрание се задължава да произведе допитване.

Така по предложение на ГЕРБ народните избраници гласуваха изменение, според което Народното събрание се задължава да свика допитване при 400 000 подписа. Това е със 100 000 по-малко от сегашния текст.

Въпросът на референдума ще се счита одобрен, ако в гласуването са участвали не по-малко от 40% от гражданите с избирателни права и с "да" са отговорили повече от половината от тях. Това означава, че референдумът ще е валиден, ако с "да" са отговорили около 1,3 млн. българи, тъй като към момента 40% от имащите право на глас са около 2,6 млн. души.

„Колегите от Патриотичния фронт предложиха промени в разпоредбите, приети на първо четене. Желанието им бе те да влязат по член 7 с друг подход и с друга концепция, като се целеше да се намалят праговете. Това беше допустимо по правилник, но се обединихме, че не му е мястото в чл. 7. Така бяха отнесени по член 23 и приехме, че са допустими“, обясни Славов.

Реформаторът е подкрепил идеята, макар да му се е струвал висок този праг.

„Идеята за 300 000 подписа беше отхвърлена, а също така и още няколко варианта бяха отхвърлени. За 400 000 подписа никой не беше внасял предложение, а съответно и не бе отхвърляно такова. Като единствено намаляващо аз също го подкрепих“, поясни Петър Славов.

На въпрос дали може да се каже, че това е частична победа за по-малките партии от управляващата коалиция, които настояваха точно за намаляването на праговете, Славов потвърди, че е възможно да се счита за такава.

„Ние хвърлихме много усилия в тази насока. Освен РБ, АБВ и ПФ също имаха внесени предложения. Всички бяха в една посока“, каза Славов.

Той така и не е разбра защо не са били приеха на първо четене. По думите на Петър Славов до голяма степен са постигнали това, за което са се борили изначало.

„Не трябваше да става по трудния начин“, повтори депутатът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама