Кризисните преговори между Гърция и кредиторите продължават в Брюксел

11:04, 25 юни 15 / Свят 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кризисните преговори между Гърция и кредиторите ѝ се възобновиха рано тази сутрин в Брюксел, съобщи Ройтерс. На заседанието, проведено късно снощи и продължило над 90 минути, двете страни – от една страна министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и от друга – управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, президентът на Европейската централна банка Марио Драги, председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум и директорът на Европейския стабилизационен механизъм (ESM) Клаус Реглинг, за пореден удариха на камък път и не постигнаха решение за дълговата криза в Гърция.

Министрите на финансите от еврозоната обвиниха Атина, че отказва да направи компромис въпреки изтичането на крайния срок идната седмица, след който тя може да фалира, добавя Ройтерс и посочва, че самият факт че е нямало никакви официални изявления за журналистите през изминалата нощ, говори, че позициите остават твърде раздалечени по плана за реформите, така необходими за оздравяването на гръцката икономика.

Последното предложение на гръцкото правителство беше отхвърлено вчера, а премиерът Ципрас отказа да се съгласи на контрапредложенията от МВФ за по-рязко вдигане на пенсионната възраст и по-широка основа за вдигане на данъците. Управляващите настояват, че техните предложения са най-доброто, което могат да предложат.

Каквото и да е развитието, евентуално споразумение за заем от 7,2 милиарда евро днес трябва да мине на формално гласуване от финансовите министри от еврозоната, които се събират за 4-ти пореден опит в 14.00 часа българско време.

Междувременно от 17 часа започва срещата на държавните и правителствени ръководители на ЕС, чийто дневен ред ще бъде изместен от гръцките проблеми. 

Ако до края на седмицата няма сделка между Гърция и кредиторите, няма да остане време гръцкият парламент да приеме законите за нейното прилагане, а държавите от Еврозоната да я ратифицират. Така, без да бъдат изпълнени тези условия, следващият транш от спасителните заеми за Гърция няма да бъде отпуснат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама