КНСБ подкрепя 11-те медицински сестри от разградската болница

12:45, 25 юни 15 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
КНСБ - Разград застава зад 11-те медицински сестри от Хирургичното отделение на МБАЛ „Св.Иван Рилски”, които подадоха оставки и е готова да им окаже пълно съдействие, въпреки че сестрите не членуват в синдиката. Това се посочва в позиция, разпространена от регионалната структура на синдикалната организация.

Относно казуса в отделението, според синдикатите вариантите са два - или сестрите да бъдат подкрепени от свои недоволни колеги от други отделения или да бъдат принудени да се „огънат”, а нещата да продължат по старому.

Те считат, че е неоснователно се отправят обвинения срещу едно лице, щом всички масово подават заявления за напускане. „Така се отстоява позиция и се формира гражданско общество, когато се казват проблемите с истинските им имена, когато сме единни и отстояваме правата си”, се казва в позицията.

Синдикалистите се надяват, че ако сестрите отстъпят, това да се дължи на финансови нужди, а не на външен натиск и примирение. „За какви уволнения става въпрос, щом лицето е в отпуск за временна нетрудоспособност и няма връчена заповед за прекратяване на трудовото правоотношение.

Редът за възникване и прекратяване на трудовото правоотношение е уреден в Кодекса на труда и др. подзаконови нормативни актове, редът за уреждане на колективните трудови спорове също е установен в Закон”, се заявява още в становището на регионалната структура на синдикалната организация. Те смятат, че действията на ръководството от гледна точка на закона са твърде спорни и най-вероятно ще се решават по съдебен ред, след като диалога и споразуменията не са в неговия периметър на действие.

„Едва ли има човек в Разград, безразличен към съдбата на болницата, било като работещ в нея или като пациент. В случая сме пристрастни като синдикалисти, борещ се за правата на работещите.  За съжаление в последните години се срина доверието към обслужването в нашето лечебно заведение, отключиха се много негативи към персонала, пациенти търсят медицинско обслужване в близките градове.

Няма как да не сме обезпокоени от това, което днес се случва и в хирургично отделение. Случаят за съжаление не е единствен. Напуснаха също добри лекари и потърсиха реализация в други болници.”, пишат още синдикалистите.

Те заявяват, че при тях непрекъснато пристигат жалби за нарушени права (един от най-честите въпроси е за неразрешаване на платен годишен отпуск на лица с решение на ТЕЛК, която по КТ е  26 дни; извънреден труд; втори трудов договор по чл. 110 КТ и др.). След постъпилите жалби се подават сигнали в Инспекцията по труда, които са контролен орган по спазване на трудовото законодателство, извършвани са няколкократни проверки, но нарушенията продължават и ето какъв е резултатът - общо недоволство, се отбелязва в становището на синдикатите.

Според тях за да си ефективен на работното си място, първо са ти необходими здравословни и безопасни условия на труд, което е основно задължение на работодателя. Не е редно вината да се прехвърля върху сестрите, че те бездействат, не са на работното си място, седят по столовете и др.

От цялата бумащина в здравеопазването, малкия брой персонал на смяна, унизителното отношение, едва ли винаги може да бъде усмихнат по време на дежурство и да обърне достатъчно внимание на всеки един болен, смятат още от синдикалната организация в Разград.

Те отбелязват, че в дни, когато расте дефицитът на кадри, недоволствата на работещите се увеличава, увеличава се физическата и психическа агресия към здравните работници, е недопустимо да се губи качествена работна ръка.

„Вярно е, че сме един от регионите с най-голяма безработица в страната, но е вярно и че трудно се намира надежден персонал, както е видно за всички и стремглавото обезлюдяване на града”, заявяват синдикалистите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама