ЦИК ще замазва гаф в Изборния кодекс

13:37, 25 юни 15 / Политика 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Централната избирателна комисия (ЦИК) ще трябва да замазва гаф на предишните управляващи, допуснат в новия Изборен кодекс. Ден по-рано от Клуб Z разкриха, че в кодекса „Манолова“ по отношение на местните избори липсва разпоредбата ЦИК да прави повторна проверка на протоколите, при която досега често се откриват грешки. Тази контрола обаче е останала в закона за всички останали видове избори.

Най-вероятно изборната комисия сама ще трябва да приеме решение за извършването на проверката, показа проучване на София Topnovini.bg.

Мая Манолова (БСП), основен автор на последния кодекс, коментира, че „няма драма“ и проблемът може да се реши с нарочно решение или чрез методически указания на ЦИК. Според социалистите може да се използва фактът, че такава проверка е предвидена за останалите видове избори и по аналогия да се приложи и на вота през есента.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова се съгласи, че няма проблем да излязат с решение за провеждането на тази проверка. Тя уточни, че мнението й е лично, тъй като в комисията не са обсъждали казуса.

Според някои депутати обаче, проблемът не може да се реши без промяна в Изборния кодекс. Не можело ЦИК да си възложи да извърши нещо, което не е предвидено в кодекса. Четин Казак от ДПС също смята, че няма как да се избегне ремонт на закона. Той не скри, че при такъв вариант ще поискат и отпадане на преференцията за местен вот, за което отдавна настояват.

Депутати от ГЕРБ отказаха коментар с аргумента, че не са запознати с проблема. Преди седмици обаче от ръководството на управляващата партия уверяваха, че не са съгласни да се правят промени в Изборния кодекс преди изборите, за да не бъдат обвинени, че нагаждат правилата в последния момент в своя полза. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама