Джон Кери: САЩ не шпионират френския президент

13:39, 25 юни 15 / Свят 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съединените щати не шпионират френския президент Франсоа Оланд, нито който и да е друг френски правителствен представител, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, съобщава Ройтерс.

"Ние не наблюдаваме президента Оланд, няма да наблюдаваме нито един президент на приятелска държава, като президента Оланд, и не извършваме никакви дейности на външното разузнаване, ако няма много конкретна и важна цел, свързана с националната сигурност. Такова нещо засега не ми е известно", заяви Кери във Вашингтон

Изявлението на Кери е в атговор на шпинсконския скандал, който последва след разкритията на Уикилийкс и още две френски издания, според които Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала в продължение на шест години трима френски президенти - Жак Ширак, Никола Саркози и настоящия държавен глава Франсоа Оланд.

Франция поиска обяснение от Вашингтон. Снощи американският президент Барак Обама е провел телефонен разговор с френския си колега Оланд, като го е уверил, че САЩ ще сложат край на практиките от миналото, възприемани за недопустими между съюзниците в областта на шпионажа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама