"Ромео и Жулиета" без думи представят "живите статуи" на театър "Маска"

13:52, 25 юни 15 / Култура 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Невербален спектакъл, в който е включена специална техника за движение на т. нар. живи статуи и вместо думи се залага на жестове. Това могат да видят русенци и гостите на града тази вечер от 19 ч. на Голяма сцена в Доходното здание в Русе.

Постановката "Ромео и Жулиета" е на режисьора Михай Малаймаре от набралия сериозна популярност в предишния ден и вечер румънски театър "Маска", който гостува в града в рамките на Четвъртото издание на Европейската театрална работилница. Именно част от актьорите, които изиграха различни живи статуи и след това се включиха в пиесата "Барок" пред погледа на множество русенци и гости на града пред входа на Доходно здание, тази вечер ще се превъплътят в роли от безсмъртната Шекспирова пиеса.

"Въпреки липсата на думи, спектакълът е напълно разбираем, дори и за хората, които не са чели "Ромео и Жулиета", защото жестът е много по-силен от думата", гарантира Малаймаре.

Той добави, че основна роля в представлението ще играе осветлението и музиката, която на практика е отделен персонаж. Т. нар. хор също е важна част от спектакъла. Чрез "невидимо движение" той представя отношенията и реакциите на жителите на Верона на основното действие.

Въпреки че на практика липсва заучаването на текстове, подготовката за тази постановка е продължила 3 месеца. В тях актьорите са тренирали специфичните движения, с които да предадат емоциите на своите герои.

Театър "Маска" на практика изгражда собствена школа, която да обучава актьорите да разчитат и да впечатляват предимно с играта на тялото - мимики и жестове, вместо със словото. В тази връзка те играят редовно в различни паркове и градски градини в Букурещ, а дори и в метрото, където са срещали различни реакции от публиката.

С оглед на това бе коментирано, че след изненадата в първите минути, русенската публика е приела доста добре изявата им на централния площад "Свобода" и хората са ставали все повече и все по-близо до актьорите, което е било и целта.

Директорът на ДТ "Сава Огнянов"-Русе Орлин Дяков от своя страна не пропусна да отбележи, че всъщност случилото се снощи е само един от седемте подобни спектакли, включени в репертоара на театър "Маска" и това дава повод той отново да гостува в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама