Украйна и НАТО ще проведат съвместни учения през есента

14:04, 25 юни 15 / Свят 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Украйна и НАТО ще проведат съвместни военни учения тази есен, които ще бъде част от тяхното практическо сътрудничество", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата на Комисията НАТО-Украйна на равнище министри на отбраната.

Столтенберг предупреди, че съществува риск от подновяване на сраженията в Източна Украйна, където примирието редовно се нарушава.

Той приветства намеренията за преразполагане на американско тежко въоръжение в Европа. Според Столтенберг, Aлиансът е решил да продължи да разширява практическата помощ за Украйна, която се изразява в политическа, експертна и финансова подкрепа по пет съвместни доверителни фонда за финансиране на програма за реформи в сферата на сигурността.

САЩ обявиха, че имат намерение да разположат тежка техника в шест страни от Източна Европа, включително и в България. Допълнителното подсилване на силите на Алианса за бързо реагиране включва допълнителна тежка техника, повече разузнаване и транспортна авиация. 

Идеята е танковете и другите машини да се движат в региона за обучение и военни маневри. По този начин НАТО ще получи възможност да отговаря по-бързо на всяка военна криза, възникнала в региона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама