Променят зонирането на Стара Загора заради ромските парцели

14:32, 25 юни 15 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заради парцелите за построяване на законни ромски къщи, старозагорските общински съветници променят зонирането в Града на липите. Вече няма да има безвъзмездно право на стоеж, а местата ще се плащат.

Предложението е на кмета Живко Тодоров, който за трети път изтегли от дневния ред  старото предложение за одобряване на списък с имоти в кв. „Лозенец - разширение“, за които ромите можеха да кандидатстват за учредяване на безсрочно безвъзмездно право на строеж. „Оттегляме точката, защото по закон е нужно терените да бъдат предоставяни възмездно. За да има интерес от хората с по-малко възможности обаче е нужно оценките на парцелите да бъдат адекватни”, обясни градоначалникът.

„Предлагаме вариант, който кореспондира с действителността. Парцелите не притежават нито електроснабдяване, нито водопровод и канализация, не са и атрактивни. Данъчните им оценки не са актуални – те са по-високи от пазарната стойност. Причината е зонирането на Стара Загора. В момента те попадат в трета  зона, а ние предлагаме да бъдат включени в пета зона. Така данъчните оценки ще отговарят на действителните качества на терените“, обясни Живко Тодоров. С 44 гласа „за“ предложението на кмета бе прието. На следващото заседание ще бъде създадена комисия, която да работи по зонирането на града, за да се актуализират данъчните оценки и в други райони на общината. „По този начин, впоследствие ще можем да осъществяваме и настоящата социална политика за възмездно предоставяне на терени, които да са полезни за хората, които нямат големи възможности, а имат желание да си откупят отстъпено право на строеж или самата земя“, подчерта Живко Тодоров. Той допълни, че има и терени, чиято оценка е незаслужено висока, само заради попадането в определена зона, което пък намалява значително инвеститорския интерес.

Старейшините приеха още проекта на Наредба за управление на отпадъците и опазване на чистотата на територията на община Стара Загора. Тя ще урежда обществените отношения, свързани с екологосъобразното управление на отпадъците на територията на Община Стара Загора с цел предотвратяване, намаляване или ограничаване вредното въздействие на отпадъците върху човешкото здраве и околната среда.

Отложено бе и решението за одобряване на план - схема за поставяне на „Паметник в чест на великия държавник кан Тервел“. Причината е създаване на работна група, която да предложи по-подходящо място за поставяне на монумента от северозападния ъгъл на градината, северно от Драматичен театър „Гео Милев“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама