За живия организъм на голямата европейска река и Родопите разказва в двете си книги Христо Димов

17:05, 25 юни 15 / Култура 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спомени, преживелици и чувства, породени от живия организъм на голямата европейска река е събрал в книгата си "Пристрастия дунавски" Христо Димов. В навечерието на 80-годишнината си той представи отдавна подготвяното издание, заедно с още едно - "Пъстра земя" в Клуба на дейците на културата в Русе.

Дунавските пристрастия на доайена на журналистите в Русе събраха на едно място редица негови приятели, близки и колеги, сред които бивши и настоящи журналисти, бившите депутати от противоположностите на политическия спектър д-р Теодора Константинова и Екатерина Заякова, бившият областен управител Йордан Борисов, директорът на местния офис на НАП Йордан Йорданов, бизнесмени, легендата на футболния "Дунав" от най-славните му времена през 60-те и 70-те години на 20-ти век Иван Въжаров и естествено представители на ръководството на Туристическо дружество "Приста" Сашо Попов и Карел Маринович.

В началото Димов получи специален поздравителен адрес от кмета на Русе Пламен Стоилов, връчен му от началника на общинския отдел "Култура" Ива Чавдарова, както и от Габриела Стефанова от името на Съюза на българските журналисти, на чиято местна организация е почетен председател.

Двете книги на Христо Димов бяха представени в Клуба на дейците на културата от известния поет и културен историк Йордан Палежев, който е и техен редактор. Избрани страници от тях прочете доскорошната водеща в БНТ2 Радина Костадинова, с която авторът работи в местната КТ "Делта".

В "Пристрастия дунавски" Христо Димов разказва свои преживелици край голямата река, свои мечти, срещи, пътувания. "Река Дунав не е гранична река, а път на душата ми към света, тя е жив организъм", споделя авторът. Другата си книга, "Пъстра земя", той определя като попътни наброски. В тях оживяват места и хора от Родопите, но разказът му съвсем не е географски справочник и туристически пътеводител, а нещо много повече. Още преди 10 години тази книга била завършена, но едва сега е отпечатана. Христо Димов разказва, че да започне да пише "Пъстра земя" са виновни" неговите приятели Ясен Антов, зам.-главен редактор на вестник "Стършел", и Кристиан Томов.

Христо Димов е дългогодишен журналист. Работи във в. "Дунавска правда", 20 години е кореспондент на вестник "Труд", продуцент на новините в РТВЦ- Русе, а след пенсия 15 години учи младите на занаята в телевизия "Делта".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама