Работодатели и синдикати се скараха за заплатите в енергетиката

17:56, 25 юни 15 25 840 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Работодатели и синдикати се скараха по време на днешното заседание на енергийната комисия в Народното събрание. Повод за спора между шефа на КРИБ Кирил Домусчиев и президента на КНСБ Пламен Димитров стана информацията за средните заплати в енергетиката.

„Няма как да постигнете съгласие, ако непрекъснато хвърляте проблема от болната на здравната глава“, каза Пламен Димитров по повод обвиненията на бизнеса, че в държавната енергетика има разхищение за заплати. Според Димитров изнесените твърдения за средни заплати над 3000 лв. са пълна манипулация. "Ако искате от тези 700 млн. лева за заплати в сектора да спестявате някакви пари, това няма да бъде допуснато от нас", закани се Димитров.

На заседанието принципно бяха одобрени три мерки, които да се реализират в едномесечния срок, с който по-рано днес депутатите със законова промяна отложиха поскъпването на тока.

Предвижда се произведената извън нормативно признатата по договор енергия от ВЕИ-та да се продава по пазарни цени, а за ВЕИ проектите, реализирани с европейски средства, да не се допуска двойно финансиране чрез цената на изкупуваната енергия.

Третото предложение е свързано с въвеждане на такса "задължение към обществото" и към електроенергията, която се изнася.

Според председателя на комиисята Делян Добрев (ГЕРБ) обаче трите мерки няма да решат големия проблем с поскъпването на тока, тъй като от реализацията им ще бъдат спестени едва няколко десетки милиона лв. Дупката в НЕК обаче е над 700 млн.лв.

Утре в Министерството на енергетиката предстои нова среща.

Днес присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на парламента Цецка Цачева, синдикати и работодатели. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама