Окончателно въведоха еднодневните трудови договори

10:53, 01 юли 15 / Политика 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание прие окончателно на второ четене предложението на социалния министър Ивайло Калфин за въвеждането на еднодневни трудови договори за работници при селскостопанска работа.

Според него това ще даде възможност на работниците, които биват наемани за работа на полето, да получават своите осигуровки и заплата, като същевременно не губят социалното подпомагане и помощите за отопление. Те ще имат и трудови застраховки. Калфин заяви още, че по този начин ще се изсветлят доходите в този сектор.

По поправките се разрази бурен дебат, започнат от БСП, които текстовете за еднодневните договори не са добри, защото не е предвидена възможност за дисциплинарно уволнение и отпуск. Според председателя на партията Михаил Миков споразуменията за един ден не трябва да бъдат наричани трудови, защото по същност те се приравнявали към гражданските.

Калфин обаче подчерта, че работниците ще получават осигуровки, които ще бъдат внасяни предварително. След известен период от време ще бъде направен анализ на промените, каза още той.

Депутатите решиха още да оставят сегашния срок за обявяване на трудови договори в НАП - три дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама