Ципрас приема почти всички условия на кредиторите

13:37, 01 юли 15 / Свят 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Според британския "Файненшъл Таймс“, премиерът на Гърция Алексис Ципрас е готов да приеме почти всички условия на кредиторите по програмата за спасяване на страната.

"Файненшъл Таймс“ пише, че още във вторник вечерта, Ципрас е изпратил писмо до ръководителите на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

Според писмото гръцкото правителство е готово да изпълни почти всички искания за реформи, предложени от кредиторите, като предлага само съвсем малки промени.

Писмото е в продължение на изненадващото искане за удължаване на втората спасителна програма за Гърция и за нова трета програма с обем от 29,1 млрд. евро, пише кореспондентът на "Файненшъл Таймс“ Питър Шпигел.

Програмата изтече в полунощ във вторник. За удължаването ѝ вече не може да се говори. Новото писмо на Алексис Ципрас обаче може да послужи за основа за договаряне на нова спасителна програма в близките дни, пише британската медия.

От писмото на гръцкия премиер става ясно, че Атина ще приеме всички искания за реформа на ДДС-облагането в Гърция с една промяна - да се въведе 30% отстъпка от ДДС за всички гръцки острови, много от които са в отдалечени райони и са труднодостъпни за доставки на продукти.

По въпроса за пенсионната реформа Ципрас иска промените в увеличаването на пенсионната възраст до 67 години през 2022 г. да се отложи за октомври, не да стартира веднага.

Той изисква и създаването на специален "грант за солидарност" за социално-слабите пенсионери, който приема да се преустанови през декември 2019 г.

"Гръцката република е готова да приеме това предварително споразумение, при условие на описаните по-долу поправки, допълнения или изяснения, като част от удължаването на изтичащата програма и за ново споразумение по дълга, за което искане вече беше внесено", пише в писмото си Ципрас.

Все още не ясно как писмото ще се отрази на провеждането на националния референдум по искането на кредиторите, който е насрочен за 5 юли. По-рано Ципрас обяви, че е готов да подаде оставка, ако гръцкият народ приеме предложенията на кредиторите.

Определеното за 12:30 ч. днес телеконферентно заседание на Еврогрупата се отлага за 18:30 гръцко време.

Гръцки медии съобщават, че в 16:00 ч се очаква премиерът Ципрас да направи обръщение към гръцкия народ по националната телевизия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама