НДК откри първата си сесия като филмов продуцент

15:54, 01 юли 15 / Култура 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националният дворец на културата започна първата си сесия за кандидатстване за финансиране на филми. Днес директорът на НДК Мирослав Боршош съобщи, че срокът за подаване на документи е до края на месеца, а в конкурса могат да участват всички желаещи, които отговарят на критериите за конкурса. Освен финансирането на продукцията, НДК ще финансира премиерната прожекция, ПР и рекламата на лентата.

“Това, което се опитваме е да правим икономика, свързана с култура. Затова е изключително важно да уточним, че продуцирането на филми не е просто подпомагане, а и инвестиране от наша страна в българската киноиндустрия. Това е смисълът на сесията, която отваряме днес – да подкрепим онези стойностни проекти, които се нуждаят не само от финансиране, а също от реално и адекватно представяне на пазара”, каза директорът на НДК Мирослав Боршош.

Боршош заяви подкрепата на ръководството на НДК към всеки стойностен проект, включително и нискобюджетните.

“НДК ще подкрепя проекти, които са пред или в реална продукция, както и нискобюджетни. Проектите ще бъдат отсявани от комисия и ще минат през приятна, но нелека процедура. Икономиката ни задължава като търговско дружество да търсим печалба. Идеята е да разширяваме публиките. Искаме да покажем, че модерните форми за производство, реклама и продажба ще можем да променим разбирането за правенето на кино в България, а също и отношението на публиката към българските филми” , обясни Боршош.

Директорът на НДК сподели една от основните си цели, а именно „да отгледа публика“ и да популяризира българското кино. Боршош със съжаление припомни, че българските продукции имат едва няколко хиляди души публика, което неизбежно определя и приходите на лентата.

“НДК ще участва в продуцирането на български филми като търговко дружество, а целта е подпомагането и популяризирането на българската култура чрез продуциране на проекти на млади и утвърдени кинематографисти, за да достигнат реализираните проекти до възможно най-много хора, както в България, така и извън границите й”, каза Оли Груева – член на Борда на директорите.

Филмопроизводството е нова дейност за НДК и стана възможна, след като в началото на годината най-големият културен институт на Балканите официално се регистрира като филмов продуцент в публичния регистър на Национален филмов център (НФЦ). 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама