Армията плащала на охранители, които не ходят на работа

17:47, 01 юли 15 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сериозно нарушение на договор между Министерството на отбраната и частни охранителни фирми са констатирали от Военно-окръжните прокуратури в цялата страна. Ведомството е плащало солидни суми на гардовете да пазят изоставени поделения. Оказало се обаче, че охранителите или въобще не са ходили на работа, или са били в намален състав и не са давали нощни дежурства.

Това са констатирали военни прокурори, които са направили внезапни проверки през месец май и юни 2015 г. на териториални звена на дирекция „Инфраструктура на отбраната“. Образувани са 8 наказателни производства за престъпления по служба.

„Констатирани са множество нарушения във връзка с поетите задължения както от страна на фирмите, така и от представителите на териториалните звена на дирекцията. Събрани са данни, че много от обектите изобщо не се охраняват, на други охраната се осъществява от пo-малък брой охранители спрямо този, заявен при участие в процедурата за възлагане на обществени поръчки, а на някои охраната се осъществява само през деня, въпреки че е декларирана като денонощна“, посочват от прокуратурата.

Установено е, че при проверки на тези райони служители на МО са изготвяли ежемесечни констативни протоколи, според които задълженията на изпълнителите се изпълняват съгласно клаузите в договорите, което от своя страна е било основание военното министерство да заплаща солидни възнаграждения за осъществявана охрана, каквато за множество обекти не е била налице или е извършвана с по-малък брой охранители от заявените.

В хода на разследванията ще се събират доказателства за това дали длъжностни лица от териториалните структури на ГД "Инфраструктура на отбраната" са нарушили или не са изпълнили служебните си задължения във връзка с осъществяване на контрол по изпълнение на сключените договори за охрана на освободени войскови райони. Разследванията ще разкрият дали тези деяния са извършени с цел длъжностните лица да набавят за себе си или за търговските дружества имотна облага.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама