Водата от 4 обществени чешми в Шумен извън нормите през юни

07:34, 07 юли 15 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Водата от 4 от обществените чешми в Шумен не отговаря на нормите за ползване за пиене, съобщават от РЗИ Шумен. Пробите са взети в периода 1–30 юни като с изследване са обхванати 19 населени места.

3 от чешмите не отговарят на хигиенните норми по показател нитрати. При максимално допустима стойност за нитрати 50 мг/л са измерени 111 мг/л във водата от чешмата на ул. „Янко Сакъзов”, 69 мг/л във водата от чешмата в кв. Б. Българанов до бившия КЕЧ и 57 мг/л във водата от чешмата в кв. Б. Българанов до „Бабешкия мост”.

По микробиологични показатели са изследвани 11 проби вода от местни водоизточници. От тях 3 не отговарят на здравните норми по показател коли форми: чешмата в кв. Б. Българанов до КЕЧ, в кв. Б. Българанов до „Бабешкия мост” и в гр. Шумен, кв. Дивдядово, ул. „Поройна”.

През изминалия месец по химични показатели са изследвани 33 водни проби. От тях се установява, че в 3 от населените места водата за питейно-битови цели не отговаря на изискванията по показател нитрати.

При нормативно определена максимална стойност за нитрати в питейната вода 50 мг/л са получени следните лабораторни резултати: за гр. Плиска – 113 мг/л, за с. Миланово – 57 мг/л и за с. Мараш – 61 мг/л.

По микробиологични показатели са изследвани 33 проби вода. Всички отговарят на изискванията за качеството на водата предназначена за питейно-битови цели.

От РЗИ съобщават, че за периода 1-30 юни са регистрирани 58 чревни инфекциозни заболявания. Не е установена причинна връзка между качествата на питейната вода и регистрираните чревни инфекциозни заболявания.

Издадени са предписания до управителя на „В и К Шумен” ООД, гр. Шумен за предприемане на мерки за отстраняване на констатираните несъответствия в качествата на питейната вода. Спрямо отговорните лица са предприети необходимите действия за съставяне и предявяване на актове за установените административни нарушения.

За констатирани пропуски при обеззаразяване на водата от предходни месеци са съставени 4 акта на водомайстори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама