Парламентарна комисия гласува промените в Конституцията

07:50, 07 юли 15 / Политика 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специално създадената за целта временна комисия в Народното събрание ще гласува на първо четене промените в Конституцията, внесени от председателят на парламента Цецка Цачева и народни представители.

Проектопромените разделиха партиите и представителите на съдебната система. Те предвиждат разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - прокурорска и съдийска, както и намаляването на мандата на органа от 5 на 4 години.

Според поправките министърът на правосъдието ще може да присъства на заседанията на двете колегии и да има право на съвещателен глас.

Промените предвиждат още гласуването на кадровиците да е явно. Ако бъдат приети текстовете, Висшия адвокатски съвет и националните съдилища ще могат да сезират Конституционния съд.

Комисията вече проведе две заседания. На първото бяха изслушани представители на съдебната система, а на второто експерти и общественици. 

"Промяна в Конституцията трябва да има, тя е част от комплекса мерки и законодателни промени, които трябва да бъдат извършени за изпълнението на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система", каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева. 

За да бъдат приети текстовете, за тях в пленарна зала трябва да гласуват поне 160 народни представители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама