Творци от Съюза на румънските художници редят изложба в галерията в Добрич

08:42, 07 юли 15 / Култура 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложба на Съюза на румънските художници, филиал Констанца І, се открива днес в Художествената галерия в Добрич, съобщиха от културния институт. В две от залите на галерията 41 румънски художници, както и българските автори Иван Кънчев и Илия Янков, ще покажат 50 творби. Изложбата представя пластика, живопис, колаж, фотография, тъкан, витраж. Част от живописните творби са свързани с Добруджа, други са вдъхновени от историята или от модерното мислене на съвремието.

Проявата  е в рамките на обмен на изложби между сдруженията на художниците в Добрич и Констанца и е във връзка с юбилейна годишнина на румънското дружество. Предстои през есента изложба от Добрич да гостува в Констанца.

Повече от две десетилетия датират приятелските връзки между български и румънски артисти. Мнозина от тях са участвали в изложби и пленери в Троян, Варна, Габрово, Добрич, Балчик. През годините тези контакти се поддържат от завършилите академичното си художествено образование в Румъния българи, като проф. Иван Кънчев от Габрово и Илия Янков – от Варна, който е и почетен член на Съюза на румънските художници, филиал Констанца. Художници от Добрич също са участвали в пленери в Румъния. В постоянната експозиция на галерията са творбите на Джордже Фаркашиу и Марчел Бунеа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама