На „оперно кафе” канят старозагорци

10:23, 07 юли 15 / Култура 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инициативата  „Сутрешно кафе пред Операта“ започва Държавна опера Стара Загора. Пред официалния вход с лице към Античната улица от днес всяка сутрин от 8 до 12,30 ч меломани и граждани ще могат  да се насладят на хубаво италианско кафе с красив изглед и хубава оперна музика.

По време на  „оперното кафе“  ще се говори за предстоящи  премиери и събития.

Идеята е свързана с кантатата „Schweigt stille, plaudert nicht“, в превод: „Замълчете, не бърборете!“? Това произведение от немския музикален гений Йохан Себастиан Бах е едно своеобразно разширено музикално любовно писмо, което е композирано вероятно между 1732 и 1735 година. По-известната като „Кантата за кафето“ комична мини-опера разказва историята на една жена, която не иска да спре да пие кафе, а баща й не й позволява да се омъжи, докато тя не го направи. Впоследствие и двамата претърпяват промяна, която смекчава сърцата им и накрая на музикалния театър всички пеят псалми на кафето.

Бах редовно ръководил музикален ансамбъл в кафетерията "Цимерман", наречен Колегиум Музикум и основан от Георг Филип Телеман през 1702 г.

Либретото подсказва, че през 18 век в Германия някои хора гледали на пиенето на кафе като на лош навик. Въпреки това има вероятност мини-операта да е била изпълнена за пръв път именно в кафетерията в Лайпциг.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама