Институциите все по-често отказват информация

13:14, 07 юли 15 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Расте броят на отказите за достъп до обществена информация, предупредиха днес от Програма“Достъп до информация“ (ПДИ) по повод 15-та годишнина от приемането на съответния закон.

През 2014 г. са подадени 11 462 заявления до 504 национални органа, съобщи изпълнителният директор на организацията Гергана Жулева. Тя обясни, че писмените заявления, плюс тези, които са подадени по електронен път до изпълнителната власт, са общо 8163, като отказите по тях са 1248. В началото на прилагането на закона отказите са били 1-2 процента, докато от няколко години се забелязва тенденция за увеличаването им. Намаляват и обжалванията на тези откази.

Александър Кашъмов, ръководител на правния екип, добави, че на този фон няма санкционирани служители за нарушения на Закона за достъп до обществена информация, освен един чиновник преди две години. Няма и кой да контролира за изпълнението на закона.

Най-често от обществена информация се интересуват гражданите, на второ място са журналистите, бизнес компании и неправителствени организации. Информацията, която се търси пък е свързана с упражняването на права на гражданите, следва я тази, около отчетността на институциите. Увеличават се исканията за процеса на взимане на решения, както и за проекти на нормативни актове.

Адвокатът Кирил Терзийсики допълни, че ПДИ имат над 400 дела за достъп до обществена информация, като печелят повечето. Той обаче спомена и едно загубено дело - отказа на съда да даде подробности около работата на депутата Делян Пеевски като следовател.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама