Областна управа в Шумен назначи екип за организацията на местните избори

13:15, 07 юли 15 / Политика 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областната администрация в Шумен вече има назначен организационно-технически екип, който ще работи по въпроси, свързани с предстоящите през октомври местни избори. Това стана ясно по време на среща в Шумен, на която от Централната избирателна комисия разясниха основните моменти при гласуването на местните избори.

Екипът, който ще работи в Областна администрация в Шумен, се състои от пет човека. Те ще отговарят за организационни и технически въпроси, свързани с изборите.

На срещата в Шумен, която първо бе с представители на общините, полицията, пожарната и други институции, а след това с граждани и журналисти, присъстваха зам. председателят на ЦИК Мария Мусорлиева и членовете Георги Баханов и Йорданка Ганчева. Инициативата бе водена от областния управител Донка Иванова.

Заместник-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева обясни, че комисията е подела разяснителна кампания, за да може наистина гражданите да научат всички свои права и задължения по време на изборите и наистина изборите да са коректни и прозрачни.

"Трябва да отбележим нещо важно за тези избори, и това е че удостоверения за гласуване на друго място няма да се издават. Конкретно за Шумен това ще засегне студентите и учениците, които ще трябва да гласуват по настоящ или постоянен адрес. Учащите, които не гласуват в Шумен, трябва да бъдат освободени от учебните заведения в деня преди изборите, в деня на изборите и в деня след изборите”, обясниха от ЦИК.

Основен акцент в кампанията на този етап е дефиницията за уседналост, обясниха експертите. За български граждани това означава да имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на Република България, и поне един от тях да е в населеното място на територията на съответната община към дата 6 месеца преди датата на провеждане на изборите. Ако някой би желал да гласува по настоящ адрес, това може да стане само след подаване на заявление (Приложение 12) към съответната общинска администрация по настоящ адрес. Заявлението се подава се подава 14 дни преди изборния ден. 

Гласоподавателят трябва да избере по кой адрес – постоянен или настоящ, ще гласува, но няма да може и по двата.

Експертите от ЦИК обясниха, че на тези избори отново ще има преференциален вот. Ако избирателят не отбележи своя преференция в бюлетината, то тя няма да се счита за невалидна. Но ако отбележи само нея, без да посочи съответната партия, бюлетината ще е невалидна.

От ЦИК посъветваха, когато бъдат изнесени избирателните списъци, гражданите да проверят дали фигурират в тях и ако има допусната грешка да се обърнат към общинските администрации, от където трябва веднага да реагират ида поправят пропуска.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама