Шуменски пчелари почетоха празника на св. Прокопий

15:53, 07 юли 15 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменските пчелари днес честват празника на Свети Прокопий - покровител на пчелите, пчеларите и на гр.Шумен.

Събитието е под мотото „Да почетем Прокопия” и се организира за шеста поредна година от Народно читалище „Напредък 1869” и Сдружение „Съюз на българските пчелари”.

„Празникът св. Прокопий пчелар се отличава с това, че се смята, че светецът е покровител на пчелите. Благословени от Бога те могат да прескачат границата на видимия и невидимия свят, да подслушват Дявола и да усещат злото, но са помощник и дясна ръка на доброто”, разказа Розалина Стефанова от НЧ „Напредък”.

Тя обясни и каква е традицията на празника. Пчеларите стават рано, отиват при кошерите с две погачи – едната за Господ, другата за св. Прокопий. Хлябът се кади пред кошерите и след това се раздава на съседи и познати за здраве и берекет.

Според традицията от всеки кошер се отчупва по парче от медената пита. Този първи мед има магически своиства. С него се лекуват всякакви болести и затова медът трябва да се прибере на сигурно място и да се пази през цялата година.

„Ако се разболеят децата или някой бъде ухапан от насекоми, с него се мажат болните места. За да не хващат уроки, с меда се мажат челата на децата и невестите”, разказа за поверията Стефанова.

Тя разказа, че св. Прокопий е обявен и за покровител на Шумен. „В Шумен е било замислено клане на българското население на 9 юли 1821 г. На 8 юли вечерта обаче придошъл невиждан порои и много хора се издавили. Страх обзел турците, които вярвали, че това станало по Божия гняв и се отказали от намеренията си. Оттогава св. Прокопий се почита като покровител на града”, припомни легендата Розалина Стефанова

В рамките на празника Даниела Челебиева изнесе лекция на тема "Феноменът Дядо Влайчо - пчелар и лечител". Присъстващите разгледаха традиционна изложба базар на пчелен мед и пчелни продукти на пчелари - производители от региона и опитаха пресен пчелен мед.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама