Спецкомисията се събира на пожар заради купуването на български паспорти от джихадисти

15:54, 07 юли 15 / Политика 25 190 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев е поискал незабавно да се свиква извънредно заседание на парламентарната комисия за контрол над службите. Освен това, той настоява за изслушване на председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Това обяви народният представител пред БГНЕС.

Исканията му са по повод публикация в германския вестник "Ди Велт". В обширния материал се съобщава, че джихадисти купуват български паспорти.

„В писмото си до председателя на комисията Димитър Лазаров съм подчертал, че това е изключително опасно обвинение, което пряко засяга както нашата национална сигурност, така и сигурността на партньорите ни от Европейския съюз. Да не говорим пък за щетите, които подобни твърдения нанасят върху нашия авторитет като страна-член на НАТО и на кандидатурата ни за Шенген“, заяви Методи Андреев.

В публикацията пише още, че в страната ни има сериозен проблем с корупцията по високите ръководни нива и че българската мафия снабдява Ислямска държава с български паспорти.

Извънредно заседание на спецкомисията може да се свика само с решение на председателя ѝ или на една трета от членовете на този орган. По думите на Андреев, подобно нещо е наложително, тъй като по време на редовните ще се гласува на второ четене четири закона, а до отпуските на депутатите остват 20 дни.

„Поисках изслушване на ръководителя на ДАНС, за да ни запознае дали има данни за това, че наши мафиотски групировки осигуряват български паспорти за джихадисти и дали има засечени служители на български институции и специални служби, оказващи логистична подкрепа на този криминален бизнес“, добави Методи Андреев.

По рано днес сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ публикува официално писмо, пуснато до американския посланик Марси Рийс, в което са показани всички връзки между приватизацията на „Булгартабак“ и премиера Бойко Борисов, депутата на ДПС Делян Пеевски и почетния член на движението Ахмед Доган. В документа се твърди, че компанията е финансирала дейности на терористични ислямски организации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама