"Комерсант": “Газпром“ замразява инвестициите си на юг

15:59, 07 юли 15 / Свят 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Газпром“ отново променя стратегията си за развитие на износа на газ за Европа, с която опитва да заобиколи Украйна - след като се отчая, че ще намери общ език с Турция, монополистът замрази инвестициите си в проекта „Южен коридор“, по който газът трябваше да се подава към бъдещия „Турски поток“. В резултат на това мощностите по „Турски поток“ в обозримо бъдеще ще се намалят двойно – до 32 млрд. куб. м. газ на година. Алтернатива ще стане анонсираното неотдавна разширяване на газопровода „Северен поток“. Европейските партньори на „Газпром“ са объркани от кръговрата в плановете на гиганта и вече не могат да разберат накъде да се ориентират. Това пише днес руското издание „Комерсант“, като се позовава на свои източници. От „Газпром“ и другите участници в проекта „Южен коридор“ все още не коментират информацията.

„Комерсант“ припомня, че по „Южен коридор“ отначало се предвиждаше да су подава газ за „Южен поток“, но след като президентът Владимир Путин отмени проекта през България в края на 2014 г., се пренасочи към „Турски поток“. Преговорите с Турция обаче вървят много трудно – за седем месеца „Газпром“ е успял да получи разрешение за проектни изследвания в турската част на Черно море, и то само за една от общо четири възможни трасета.

Според плановете западното трасе на „Южен коридор“ трябваше да е с дължина 881 км. и с четири нови компресорни станции, а източното – 1626 км. с шест станции, обяснява изданието.

Стратегията на „Газпром“ да се откаже от украинския транзитен маршрут (компанията не крие, че именно това цели с „Турски поток“) отново кардинално се промени. В средата на юни монополистът подписа с Shell, OMV и E.On меморандум за строителство по газопровода „Северен поток“ през Балтийско море. Тази тръба, когато бъде построена, ще позволи на „Газпром“ да остане на юг само с две трасета от „Турски поток“, но засега за рязко намаляване не е ставало дума, коментира изданието.

„Газпром“ съкращава инвестициите си в проект, разходите за който постоянно нарастваха, а сигурност, че ще бъде натоварен в пълна степен, не е имало, отбелязва Валерий Несторов от Sberbank Investment Research. Той допълва, че това решение не радва, тъй като означава, че са допуснати стратегически грешки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама