Награди за арт център "Палитра" от XVI фестивал „Приятели на България”

17:17, 07 юли 15 / Култура 25 521 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шестнадесетото издание на  Международния фестивал на творческите състави „Приятели на България” завърши на 4 юли с голямо българско хоро, водено от добричкия хореограф и член на журито Николай Манев. В осемте фестивални концерта участваха  вокални изпълнители и танцьори от България, Русия и Румъния.

След надпреварата в направление „Съвременен танц”, журито присъди дипломи на школа за модерен балет „Аглея” от Сливница, студио за съвременни танци „Палитра”, гр. Добрич, школа за съвременен танц „Вортэкс” от гр. Москва, Център „Метеор” от руския град Городец и Клуб „Танци на народите” при СОУ „Васил Левски”, гр. Провадия.

В категорията "Класически танци" студиото за класически балет при арт-център "Палитра" получи диплом "Лауреат I степен". Отличени са също балетна школа „Радост” – Пазарджик и студио „Пирует” от Московска област и др.

В раздел „Народни танци”, овациите на публиката и признанието на журито и организаторите от Фестивална програма „Приятели на България” получиха ансамблите „Веснушки” и „Юность” от гр. Москва, представителен танцов ансамбъл „Детство” при ОДК, гр. Пазарджик и детски танцов състав „Венче” при НЧ „Асен Златаров – 1872”, гр. Шумен и танцов клуб „Кибела”, Дуранкулак. Истински фолклорен празник създадоха малките певци от Хор „Унисон”, Румъния и групата за народни песни при НЧ „Дружба 1898”, с. Дуранкулак.

С големите награди в категория „Естраден вокал”, в различните възрастови групи са удостоени Нино Касрадзе от Москва, Жулиета Иванова от Русе, малкия варненец Максим Ялнъзов с вокален педагог Мила Маврова, Крисияна Николаева от Шумен и Елена Георгиева от Добрич с вокален педагог Анелия Иванова.

Ръководителите на множеството вокални школи и групи, участващи във фестивала имаха възможност да проведат ползотворни творчески срещи с членовете на журито – Мари Агасян, артистичен директор на Програма „Приятели на България” и известния български композитор Хайгашод Агасян.

Специални отличия на управителя на Фестивалната програма „Приятели на България” Цветан Иванов получиха Ирина Георгиева от София за изпълнение на руска песен и Джан Нинша за представянето на българските песни „Я кажи ми, облаче ле, бяло” и „Хубава си, моя горо”.

Програма „Приятели на България" ще проведе нова среща на талантливите изпълнители в началото на месец октомври, в красивия черногорски град Херцег Нови.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама