Националният парк Пирин може да попадне в списъка на застрашени обекти на ЮНЕСКО

20:11, 07 юли 15 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националният парк Пирин ще бъде преместен в списъка на застрашените обекти на ЮНЕСКО, ако проектопланът му за управление, чийто изпълнител е „Пролес Инженеринг ООД, бъде приет в сегашния си вариант, каза пред София Topnovini.bg координаторът на предходния проект за управление на НП Пирин Людмила Димитрова. Това би имало много неприятни последствия за авторитета на България, допълни тя.

На обществено обсъждане днес неправителствени природозащитни организации се обединиха в искане за преразглеждане на проектоплана, предложен от изпълнителя му, защото в този си вид заплашва съществуването на НП Пирин.

Проектът се изпълнява по обществена поръчка на стойност 1,7 млн. лева, като „Пролес Инженеринг” планира да го представи за обсъждане единствено на 24 юли в Банско, затова и от коалицията на неправителствените организации и граждански групи „За да остане природа в България” осъществиха обществено обсъждане в София, на което въпреки покана към изпълнителя на проекта, той не се яви. предаде репортер на София Topnovini.bg.

Проблем в сегашния проектоплан за управлението на парка е, че не е спазено основното изискване на ЮНЕСКО за забрана за строителство на нови съоръжения в НП Пирин и не е абсолютно забранено разширяването на териториите, в които да се строят такива съоръжения, каза Димитрова.

Това е част от заданието на обществената поръчка, но не е отчетено от изпълнителя на проекта, допълни тя.

Като много голям проблем Димитрова отчете и липсата на дългосрочна визия за управление, какъвто е нямало и в предишния план, изготвен през 2001 – 2003 г. Единственото, което е загатнато в настоящия проектоплан е ,че Пирин ще бъде част от биосферен резерват.

„Горите на Пирин са били там преди нас, трябва да останат и след нас, а в момента ги грози едно унищожение”, сподели Деница Петрова от „Грийнпийс” – България пред репортер на София Topnovini.bg.  

Възможността да се продължава унищожаването на Национален парк Пирин чрез строителство и въвеждането на т.нар. нови зони за туризъм, което е предвидено в новия план за управление на парка, не трябва да се случва, изрази тя притесненията си.

Териториите, в които може да се строи на територията на парка, ще се увеличат над 120 пъти, което е от 219 хектара в момента на 26 558 хектара. Проектопланът се занимава главно с развитието на ски туризма. Липсва изискваният изготвен 3D модел на територията на националния парк. Той не е подложен и на екологична оценка, са част от заплахите на изпълнението за управлението на парка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама