Протестна мрежа: Поправките в Конституцията се превръщат в разиграване с големи залози

22:24, 07 юли 15 / Политика 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Временната комисия за обсъждане на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на Република България не е събра мнозинство за неговото приемане на своето заседание днес. С 5 гласа "за", 6 "против" и 1 "въздържал се" законопроектът не е приет, пише Протестна мрежа във фейсбук страницата си.

До този резултат се е стигнало, след като депутати от управляващото мнозинство от Реформаторския блок и Патриотичния фронт са предпочели други по-важни за тях дела от това гласуване и не са участвали в заседанието. АБВ е гласувала твърдо против.

Неподкрепен от комисията законопроектът влиза в зала. Там ще са нужни минимум 160 депутати, за да бъде приет. От 240 депутати са нужни точно 160, коментира Протестна мрежа, като отбелязва, че политическият елит е склонен да се договаря за всяка буква от тези поправки.

Видна е огромната съпротива на статуквото. Отсъствието на двама членове и гласуването срещу законопроекта от представители на управляващото мнозинство е много лош знак. Остава само гражданският натиск. Всеки един глас е важен, но чист, а не прекупен през договорки, се казва още в изявлението във фейсбук.

Ако не се съберат 160 гласа, реформа няма да има. Това искат #КОЙ и неговите производни, които ще се разменят във всякакви конфигурации и ще търгуват тази подкрепа до последната секунда. Тази реформа е много важна и усилията на министър Христо Иванов трябва да бъдат подкрепени, се заявява още.

Ако в този парламент няма 160 депутати, които да искат справедлива съдебна система, той няма смисъл да съществува. Трябва да се апелира към всеки един, да гласува - не като част от сделка, а по убеждение и в името на своите избиратели.

На първо четене парламентарната комисия днес отхвърли промените в Конституцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама