Проф. Волфганг Шустер представи в Русе практиката на дуалното обучение в Германия

09:48, 08 юли 15 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пред мениджъри на фирми от Североизточна България, членове на академичната общност и представители на администрацията, президентът на Европейската фондация за обучение, проф. Волфганг Шустер, представи добрите практики на дуалното обучение в университетите в Германия.

Целта на подобно обучение е да свърже по-тясно образованието и бизнеса, да гарантира адекватно съответствие между уменията на работната сила и потребностите на пазара на труда, съобщават от РУ "Ангел Кънчев".

Проф. Волфганг Шустер 17 години е бил кмет на Щутгарт, столицата на федералната  провинция Баден- Вюртемберг, и разказа за изградените добри практики в отношенията между фирмите и университетите. Дуалното обучение там започва преди 40 години и резултатите са повече от добри, споделя той.

В основата е договор, който се сключва между образователната институция и компанията, в която ще се провежда практическата част на обучението. В него са описани всички задължения, които има обучаваният студент. От своя страна студентът трябва да изпълни поставените задачи и съответно да получи възнаграждение за труда си.

По време на тригодишен курс студентите в Германия получават теоретична подготовка и имат практика във фирми, които участват в програмата. Теоретичната подготовка става на базата на помагала и системата e-learning, а в края на всеки семестър студентите провеждат практика в организациите, с които има сключени договори. Така, в края на курса, бизнесът получава обучени кадри, които не се нуждаят от период на адаптация.

Проф. Шустер представи в Русе варианти за партньорство в дуалното обучение в България. Добрите практики, установени в Германия, все още не могат да бъдат приложени в страната ни заради различия в нормативната база, каза ректорът на Русенския университет, чл.-кор. проф. Христо Белоев. Въпреки това висшето училище работи тясно с бизнеса в региона и се стреми да подготвя кадри, които са търсени и намират реализация във фирмите.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама