Шефът на СГС: „Гнилите ябълки“ са малко, повечето колеги са честни

10:03, 08 юли 15 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новият председател на Софийския градски съд Калоян Топалов заяви, че т.нар. „гнили ябълки“ в съдебната система са изключително малко. Той уточни, че повечето магистрати са честни. Думите му дойдоха по време на интервю за БТВ.

Определението „гнили ябълки“ беше изречено за първи път от френския посланик Ксавие дьо Кабан, който индиректно нарече така съдия Румяна Ченалова заради работата ѝ по делото „Белведере“. Заради този случай тя беше освободена от длъжност и срещу нея започна дисциплинарно производство. Именно тогава излязоха наяве големите проблеми в СГС.

„Не мога да твърдя, че са изринати всички „гнили ябълки“, но е извършена добра работа. Пример за това е командироването на магистратите“, заяви Топалов.

Още с встъпването си в длъжност той обяви, че ще направи всичко възможно да ограничи нередностите в случайното разпределение на делата. По думите му, всички IT проблеми са били давани на външни изпълнители, но и така не е решен казусът. Топалов призна, че дори и в момента има дела, които не се разпределят на случаен принцип.

Той похвали предшественичката си Владимира Янева, че винаги се е отзовавала за срещи с колегите. За съдия Ченалова обаче не се изказа ласкаво.

„Не я познавах лично, тъй като тя стана съдия, когато бях преподавател за външно обучение. За съжаление Ченалова така не се яви на нито едно обучение както по наказателно, така и гражданско право. Това, че не е идвала на моите лекции е незаконно“, уточни Топалов.

Председателят на СГС добави, че Ченалова е била покровителствена от Владимира Янева и именно заради това си е позволявала да не идва на лекциите.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама