Хотелиери: Това е най-трудният туристически сезон от 10 години насам

10:08, 08 юли 15 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Това е най-трудният туристически сезон в Слънчев бряг от 10 години насам като прогнозиране и планиране на сезона, твърдят хотелиери в курорта.

Според Янко Янов, генерален мениджър на една от най-големите хотелски вериги в комплекса, нестабилният курс на руската рубла е станал причина почивките за море в България тази година да започнат да се продават в Русия едва от месеците април-май насам, докато в предходни години записванията за България на руския пазар започваха още през януари. Спадът на зимните продажби като цяло се е отразил най-вече на записванията за началото и края на сезона -  юни и септември. Неминуемо ще има спад на туристите и на приходите за целия туристически сезон.

Все пак най-лошите прогнози не са се осъществили. През активните летни месеци юли и август цялата хотелска база на дружеството вече е резервирана близо 100 процента.

„Има спад на руските туристи, но той донякъде се компенсира от ръст на туристите в нашите хотели от Централна Европа и Румъния” - коментира Янов. Това се дължи до голяма степен на факта, че менажираното от него дружество работи с най-големите световни туроператорски фирми.

Над 60% от почиващите туристите в момента са семейства с деца. Между 7 и 10 дни е средният престой на туристите на хотелската верига и той се запазва и тази година.

„Считам,че семейният туризъм е определящ за Слънчев бряг, докато Испания се превръща във все по-предпочитана европейска дестинация за младежки туризъм през последните години” - преценява Янко Янов.

Мениджърът посочва, че съвременното поколение е поколението на информираните туристи, които правят своя избор онлайн на предпочитано място, цени и условия на почивка. Факт е също, че напоследък  все повече български туристи се възползват от ранните записвания и максимални отстъпки, което бе характерно предимно за чуждестранните туристи, отчита ръководството на хотелския холдинг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама