РБ: При преговорите с Гърция да се защитят правата на членките на ЕС, които са извън еврозоната

10:33, 08 юли 15 / Политика 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България трябва да настоява при преговорите с Гърция да се защитят интересите и на държавите-членки на Европейския съюз, които са извън еврозоната, нямат директната защита от Европейската централна банка и са изложени пряко на икономическите последствия от гръцката криза. 

Това са казва в позицията на Реформаторския блок, предложена от председателя на ДБГ и вицепремиер по европейските политики Меглена Кунева, която бе обсъдена и приета късно снощи на заседанието на парламентарната група на реформаторите.

Категоричният отговор „Не“ на проведения на 5 юли референдум в Гърция безспорно изразява суверенната воля на гръцкия народ в подкрепа на гръцкото правителство, но не дава решение на гръцката криза, се казва още в документа.

Според РБ, Европейският съюз трябва да остане общност, основана на отговорности и принципи, на спазването на правилата и солидарността. Гърция не избра пътя на страни като България, Испания, Португалия, Ирландия и Балтийските републики, които излязоха от кризата с драстични и болезнени реформи, и трябва да е максимално отговорна на масата на преговорите.

В документа се посочва, че когато ЕС е изправен пред тежки предизвикателства в сферата на сигурността и икономическия растеж, е изключително важно да намерим общ политически език и общи решения.

В тази връзка, Реформаторският блок очерта няколко основни точки, които трябва да бъдат следвани:

- България трябва да запази своя курс към дълбоки реформи, в това число борбата с корупцията и провеждането на съдебната реформа;

- ключово важно е политическите сили у нас да противодействат на разрастването на популизма и евроскептицизма;

- политическите партии в управлението следва активно да се ангажират с довършването на реформите, както и с пакет от мерки за минимализирането на негативите върху българската икономика;

- необходимо е създаването на система за ранно предупреждение за негативните фактори, влияещи върху малкия и среден бизнес, който има търговски отношения с Гърция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама