Окончателно: Прокуратурата плаща 18 хил. лв. на бивш инспектор от ИАРА-Шумен

10:50, 08 юли 15 25 882 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прокуратурата трябва да плати 18 хил. лева обезщетение на бившия инспектор от ИАРА Георги Георгиев заради незаконни обвинения. Делото стигна до последна инстанция - Върховният касационен съд. Той отхвърли жалбата на държавното обвинение срещу решение на Окръжния съд в Шумен за присъждане на обезщетението.

Определението на ВКС, публикувано на интернет страницата на институцията, е окончателно.

Георгиев осъди прокуратурата още на първа инстанция в Шуменския районен съд, а в последствие Окръжния съд в града потвърди решението.

Бившият инспектор от Териториалното звено към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в Шумен Георги Георгиев бе арестуван през юни 2010 година заедно с още двама души при спецакция на полицаи и антимафиоти в Шумен. Той бе задържан на пътя в Шумен-Ямбол, край Велики Преслав, в служебен автомобил на ИАРА с колегата си Борис Борисов и 36-годишният жител на кв. “Дивдядово” Тунай Мехмедов.

При претърсването на возилото бяха иззети законно притежавана от Георгиев ловна карабина “Арсенал”, с устройство за бърз прицел, газов пистолет “Екол”, акумулатор с тежести, прибор за нощно виждане, стоп палка с надпис “МВР”, полицейска сигнална лампа, бинокли, бухалка и надуваема лодка с извънбордови двигател.

Впоследствие прокуратурата повдигна срещу Георгиев обвинения за престъпление по служба и участие в организирана престъпна група, свързана с извършване на корупционни престъпления и бракониерство, както и за неправилно съхранение на законно притежавано оръжие.

Година и половина след ареста обаче, наказателното производство срещу Георгиев бе прекратено заради липса на достатъчно доказателства и нерезонна квалификация по едно от обвиненията.

След това Георгиев заведе дело в Шуменския районен съд срещу прокуратурата, като в исковата си молба настояваше за 25 хил. лв. обезщетение. Мотивите на Георгиев бяха, че по време на задържането му под стража и след излизането му от ареста значително се влошило здравословното му състояние - имал сериозни проблеми със сърцето, нервите, синузита, стомаха, дисковата му херния се влошила.

Според бившия инспектор в ИАРА ужасните условия в шуменския арест представлявали нечовешко и унизително третиране на човека и попаднал там в противовес на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Освен това заради задържането му под стража и наложената му впоследствие парична гаранция от 3500 лв. се наложило Георгиев да продаде единственото си жилище в Шумен и да се премести при родителите с в Осмар.

Дни след ареста той бил и дисциплинарно уволнен от ИАРА с мотива, че допуснал злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието и останал без доходи до декември 2010 г., когато влязло в сила съдебно решение, с което уволнението му било признато за незаконно и той бил възстановен на работа.

Районният съд призна частично заведения иск и присъди 18 хил. лева обезщетение за Георгиев, а Окръжния съд го потвърди.

Впоследствие прокуратурата е подала жалба до Върховния касационен съд, който обаче я е отхвърлил като неоснователна. При определяне на размера на обезщетението въззивният съд е съобразил обстоятелствата, относими към претърпените от ответника неимуществени вреди – негативните преживявания свързани с арестуването на ищеца, предварителното разгласяване пред средствата за масова информация на злепоставящи го непроверени и недоказани обстоятелства преди да му бъде повдигнато обвинение, престоя му в следствения арест и условията в него, наложената му забрана да напуска страната и уволнението от заеманата длъжност, посочват в определението си висшите магистрати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама