Срещу Цветан Василев е имало десетки сигнали, сочи докладът за КТБ

11:08, 08 юли 15 / Политика 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки сигнали в периода 2005 - 2013 г. са били получавани в дирекция “Финансово разузнаване” на ДАНС, сочи докладът на парламнетарната комисия, занимаваща се с аферата КТБ. От него не става ясно нито един от тях да е доказан, а подробности за извъшените от компетентните органи дейности и заключения не са публикувани.

В доклада липсва сигнала на “Протестна мрежа” за “организирана престъпна група”, включваща депутата от ДПС Делян Пеевски, банкера Цветан Василев и политика Николай Бареков.

През янаури 2009 г. парламентарната комисия за борба с корупцията праща в ДАНС за проверка анонимен сигнал, в който се твърди, че Цветан Василев е допуснал закононарушения срещу данъчната и финансова системи. Агенцията отказва да провери сигнала.

През декември 2013 г. е отчетено, че КТБ е застрашена от ликвидна криза, като се прави предложение тя да увеличи акционерния си капитал, което в крайна сметка не се случва. В доклада е припомнено, че Василев на няколко пъти е увеличавал капитала на банката чрез кредити, отпуснати от самата нея, което представлява сериозно нарушение на закона (и дори достатъчно условие за отнемане на лиценза й). Операциите са одобрени от БНБ.

Отново в края на 2013 г. по линия на международно сътрудничество е получено запитване за група лица по подозрение в пране на пари. Сред тях е и Василев. НАП е извършила проверки и не е открила нищо нередно.

Проверка на ДАНС и БНБ въобще не е правена през периода 2009 - 2014 г.

През 2005 г. е получен сигнал за “съмнителни операции”, в които участва и КТБ, и са свързани с предприятие от военно-промишления комплекс на България, както и дружество от сферата на енергетиката.

През 2006 г. също е имало информация за подобни операции, като от Софийска градска прокуратура (СГП) отказват да образуват досъдебно производство. На следващата година също има сигнал до ГДБОП за съмнителни операции на дружество, занимаващо се със строителство и търговия с недвижими имоти - отново свързано с Василев. Данни са събирани две години. През 2008 г. има сигнал за насочване на крупна сума пари, последвано от теглене в кеш, като връзката с банкера била само косвена. В последващите години има още пет сигнала срещу Василев, като единият отново е по линия на международното сътрудничество.

Одитори, БНБ, ДАНС и акционери в КТБ виновни за фалита на банката

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама