Кънев чертае правителствена криза, ако не се осъществи съдебната реформа

11:19, 08 юли 15 / Политика 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Провал на съдебната реформа е правителствена криза. Това заяви пред журналисти Радан Кънев, съпредседател на Парламентарната група на Реформаторския блок, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Изказването му идва по повод отхвърлените конституционни промени във временната парламентарна комисия, която имаше за цел да приеме измененията в основния закон. Припомняме, че с гласовете на БСП, ДПС, Атака и АБВ поправките не минаха на първо четене. Предложените изменения ще влязат в пленарна зала на първо четене, но за да бъдат приети са необходими най-малко 160 гласа.

Радан Кънев обаче е оптимист, че управляващите все пак ще съберат мнозинство в пленарна зала и ще прокарат конституционните промени.

“Конституцията зависи от опозиционните партии”, каза Кънев относно заплахата на правосъдния министър Христо Иванов, че ще подаде оставка, ако не се случи разделението на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии.

“Не е редно ние да поставяме стабилността в държавата в зависимост от опозицията”, категоричен е реформаторът. В случаи, че съдебната реформа не се осъществи, то според Радан Кънев това със сигурност е правителствена криза.

По-късно с декларация от парламентарната трибуна реформаторите изразиха дълбоката си тревога от поведението на опозицията, както и на една от партиите, която до вчера участвала в мнозинството в 43-ото Народно събрание, при вчерашното гласуване в конституционната комисия.

"Ние настоятелно очакваме от представителя на АБВ в изпълнителната власт - вицепремиерът Ивайло Калфин, ясна позиция по конституционните промени, от която ще зависи и нашето доверие към него като член на кабинета", категорични са реформаторите.

В декларацията се казва още, че ако партиите от мнозинството и опозицията не проявят необходимата политическа отговорност, РБ ще настояват за далеч по-радикални промени в Закона за съдебната власт, които да изкоренят силите на статуквото, които днес упражняват ключово влияние против приемането на конституционните промени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама