Природозащитници обявиха за незаконен строежа на новата зоологическа градина в Пловдив (снимки)

11:28, 08 юли 15 25 514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двадесетина природозащитници и съпричастни към каузата им пловдивчани протестираха срещу строежа на новата зоологическа градина в Пловдив с аргумент, че той е незаконен, предаде репортер на Пловдив Topnovini.bg.

За да бъдат изпълнявани каквито и да е било строителни дейности към този момент, то първо трябва да има влязло в сила разрешение за строеж и влязла в сила оценка по въздействие върху околната среда. Сроковете за обжалването им са 14 дни от датата на тяхното публикуване на интернет страницата на Община Пловдив и РИОСВ – Пловдив. Понеже това не се е случило, то тези срокове не само не са изтекли, но не са започнали да текат, категоричен бе Георги Сербезов от сдружение "Граждански контрол - защита на животните".

Припомняме, че по думите на кмета Иван Тотев разрешителното за строеж на Зоокъта повече не подлежи на обжалване и нищо не пречи на работите да започнат. Еколозите обаче са категорични, че то е обжалвуемо, тъй като не е публикувано по надлежния ред.

Другият основен акцент в протеста е изсичането на дървета от парк "Отдих и култура" за осъществяване разширяването на зоопарка с 30 декара.

Пловдивчани бяха категорични, че протестът им ще продължи. На сесия на Общинския съвет утре те ще представят три алтернативни терена - в район "Тракия", в район "Южен" и в район "Източен", подходящи за изграждане на нова зоологическа градина.

Ако не бъдат чути, то недоволните планират протест пред прокуратурата и пред Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

От Община Пловдив коментираха, че работите по обекта са стартирали при наличието на всички необходими документи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама