Решението за откриването на Медицински колеж в Шумен влиза в НС

12:10, 08 юли 15 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложението за откриване на филиал на Варненския медицински университет в Шумен мина днес на заседание на Министерския съвет. Сега предстои Народното събрание да приеме решение за откриване на новата структура.

Проектът предвижда в новото звено да бъдат обучавани студенти в две специалности – „Медицинска сестра“ и „Акушерка“. Определен е капацитет от 80 места за всяка от специалностите.

Откриването на филиала е по искане на академичното ръководство на висшето училище и въз основа на положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация. Осигурени са необходимата материално-техническа база и академичен състав.

Със създаването на филиала ще се осигурят възможности за подготовка на висококвалифицирани кадри, отговарящи на обществените нужди.

“След днешното решение на Министерския съвет остават още 4 основни стъпки в процедурата. Вероятно следващата седмица предложението ще се обсъжда в две парламентарни комисии – по здравеопазване и образование. След това ще влезе в пленарна зала, следва обнародване в Държавен вестник и оттам пак в Министерството на образованието, което с постановление отпуска бройките за държавно обучение”, обясни зам.-ректорът на Медицинския университет проф. Тодорка Костадинова.

По думите й, тазгодишната кандидатстудентска кампания за колежа в Шумен е много рискова.

“Написали сме писмо до Община Шумен, че ако административната процедура не приключи до 20 юли, вероятно няма да приемаме студенти за тази академична година”, допълни проф. Костадинова.

“Това е първата реална крачка към създаването на Медицинския колеж в Шумен – така чакан и с толкова много усилия, включително и на нашите народни представители.

Час по скоро ще чакаме решението на Народното събрание, за да се реализират всички останали усилия и да нямаме нулева година през тази 2015 г. Важното е, че решението е факт”, коментира кметът на Шумен Красимир Костов.

По думите му,  целият Североизточен регион е с почертан интерес към създаването на филиала, вероятно ще има интерес и от студенти от цяла България. “Той си беше шуменски, има утвърден авторитет. Създаването му е безкрайно нужно и за болничните заведения в региона”, допълни Костов.

Topnovini.bg припомня, че осъществяването на идеята за филиал на Медицинския университет в Шумен започна преди година и половина.

В началото на 2014 година Общинският съвет предостави за безвъзмездно ползване на бъдещия Медицински колеж в Шумен първите два етажа от сградата на Белодробната болница. Впоследствие по искане на ръководството на университета бяха дадени за ползване също приземният етаж, мебели и оборудване.

“Базата на бъдещото учебно заведение вече е напълно готова”, посочи зам.-кметът по здравеопазване на община Шумен Седат Кадир. Според него, разкриването на филиала ще помогне да бъде преодолян дефицитът на медицински кадри в региона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама