64% от кредитите на КТБ раздадени на фирми-бушони на Цветан Василев

12:19, 08 юли 15 / Политика 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
3.434 мрлд. лв., което възлиза на 64% от кредитния портфейл на “Корпоративна търговска банка” АД, са раздадени на фирми-бушони, за които Комисията в Народното събрание твърди, че са на Цветан Василев или на свързани с него лица. Според данните, към 30 септември 2014 г., обезпеченията върху тях възлизат на едва 2%. 67 от фирмите пък нямат никаква оперативна дейност.

Много от тях са създадени едва година преди да поискат кредит от КТБ, като нямат дори и персонал. Заеми към тези дружества в размер на 1.394 млрд. лв. са предоговаряни многократно, а след поставянето на банката под специален надзор обслужването на преобладащата част от тях е напълно прекратено.

Изводът на комисията е, че трябва да бъдат направени обезценки в размер на 3.021 млрд. лв.

При отчитане на фактическите просрочия към 30 септември 2014 г. общият размер на обезценките възлиза на 4.757 млрд. лв.

По данни от доклада към 16 септември 2014 г. КТБ изпитва липса на ликвидност в размер на 6.227 млрд. лв., а дъщерната й ТБ “Виктория” ЕАД - 285 хил. лв. Активите на двете банки към края на същия месец пък са 6.662 млрд. лв.

Най-големите загуби за банката са в резултат от извършеното на 20 юни 2014 г. теглене на каса на 206 млн. лв. срещу неизпълнено задължение на дружеството на Василев “Бромак” ЕООД. 80 млн. евро, дадени под формата на заемообразно предоставяне на ДЦК на друго дружество на банкера - “ТЦ-ИМЕ” АД, също са невъзрващаеми.

От доклада става ясно, че едва 13% от кредитите, раздадени от КТБ, са имали обезпечение. Посочени са и много документни несъответствия и нарушения.

Комисията дава и пример: на 19.11.2013 г. е отпуснат кредит на “Пасифик Инвест” АД в размер на 12 500 000 евро. На същата дата дружеството отпуска кредит в същия размер на друга фирма - “Авионамс” АД. В следващата седмица то пък прави преводи на четири други компании. Междувременно една от четирите компании - “Хедж Инвестмънт България” АД прави преводи към други пет фирми, отново свързани с Цветан Василев. Същата операция се повтаря отново. С новия кредит от КТБ, разпределен между “бушоните”, се изплаща част от друг заем към банката.

В доклада са представени още няколко подобни примера.

По този начин трайните активи - имущества и компании - не са под контрола на банката и при неплащане на кредит тя не може да ги получи като обезщетение. Защото всъщност фирмата, която дължи кредит няма нищо, а предоставила парите на трета фирма, която пък няма задължения към банката. Такъв е случаят с “Виваком”, например.

Още по-фрапиращото нарушение е, че по подобен начин Василев прехвърля пари на компанните си, които след това ги връщат в КТБ под формата на подчинен срочен дълг, който всъщност представлява увеличение на капитала на банката. Подобна операция е забранена от закона и установяването й води до отнемане на лиценз на институцията. Въпреки това БНБ е разрешавала неколкократно такива операции без последствия за КТБ.

Според депутатите КТБ е функционирала като “пирамида”.

Както София Topnovini.bg първи писа, народните представители като виновни са посочени акционерите в КТБ, БНБ, ДАНС, одиторите, както и естествено - самият Цветан Василев.

Одитори, БНБ, ДАНС и акционери в КТБ виновни за фалита на банката

Срещу Цветан Василев е имало десетки сигнали, сочи докладът за КТБ

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама